Wat wordt er wel en wat niet getest?
Hoe werkt het testen?
Pillen
Bij pillen wordt er een sneltest uitgevoerd: met een zuurtest wordt bepaald om welk middel het vermoedelijk gaat. Deze test geeft alleen een indicatie. Bij een pil wordt tevens aan de hand van verschillende kenmerken (logo, diameter, dikte, profielen, kleur en dergelijke) gekeken of deze op de landelijke herkenningslijst staat. Deze lijst wordt wekelijks aangepast. Als dit niet het geval is, kun je de pil naar het laboratorium laten opsturen. Zelf je pillen testen? Bedenk dat de uitslag van zelftests weinig zeggen over de hoeveelheid werkzame stoffen.
Poeders, capsules, vloeistoffen en dergelijke
De stoffen worden doorgestuurd naar een laboratorium. Daar kan precies worden nagegaan om welke stoffen het gaat en de hoeveelheid werkzame stof(fen).Voor een analyse in een laboratorium is ongeveer 1/10 gram (100 milligram/mg) poeder nodig. Om een indicatie te krijgen om welk middel het mogelijk gaat, kan de zuurtest ook bij poeders en capsules worden gedaan. Voor vloeistoffen is dit niet mogelijk.
Wanneer krijg ik de uitslag?
Het resultaat van de zuurtest krijg je gelijk te horen, maar dit is nog niet de definitieve uitslag van de test! Na een week kun je bellen voor de volledige laboratoriumuitslag van je sample. Je kunt hiervoor bellen naar de Uitslagenlijn: 06 13 61 48 07 (op donderdagen van 17.30-20.00 uur). Als het druk is, kan de uitslag iets langer op zich laten wachten. Op basis van het laboratoriumonderzoek krijg je te horen welke stoffen er in je drugs zitten en in welke verhouding. De samenstelling kan dusdanig gevaarlijk zijn, dat het gebruik wordt afgeraden. Dit wil echter niet zeggen dat er veilige drugs zijn, want alle drugs zijn risicovol om te gebruiken.
Verder kunnen er aan de testuitslag geen rechten worden ontleend. De tester, de deelnemende organisatie en het laboratorium kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor de gevolgen van het gebruik van welke drugs dan ook.
Wat zijn de voorwaarden?
De testservice is anoniem en is alleen bedoeld voor de gebruiker. Er wordt dus niet getest voor ouders, hulpverleners, docenten, dealers, producenten of anderen.
Er worden geen grondstoffen getest. Als na laboratoriumanalyse blijkt dat er een monster is aangeboden dat grondstoffen bevat, wordt de uitslag van de test niet doorgegeven.
Er worden uitsluitend drugs getest die uit Nederland komen.
Ben je een ouder?
Kom dan niet naar de testservice maar neem contact op met DrugsKompas voor informatie, advies en ondersteuning.
Naar contactgegevens DrugsKompas
Waar zit de Testservice?
Het testen in Den Haag wordt gedaan door DrugsKompas (onderdeel van Indigo Preventie Haaglanden).
Het inloopspreekuur van de Testservice is op donderdagavond (m.u.v. van feestdagen) geopend van 17.30-20.00 uur. Bij de open inloop wordt gewerkt met nummertjes. Wordt het binnen te druk? Wacht dan buiten. Ben je voor 20.00 binnen? Dan word je gegarandeerd geholpen.
Waar zit de Testservice?
PsyQ gebouw
Begane grond (neem plaats in de Centrale hal)
Lijnbaan 4
2512 VA Den Haag
Testlijn: 06 13 61 48 07
vragen@drugskompas.nl
Zie ook
Test it!
Overige testlocaties