CAFEÏNE | FAQ


Wat is een ‘verantwoorde’ hoeveelheid cafeïne?
Wat zijn de effecten van cafeïne?
Wat zijn de risico’s van cafeïne?
Hoe kun je de risico’s van cafeïne zoveel mogelijk beperken?
Wanneer ben je verslaafd aan cafeïne?
Hoe lang blijft cafeïne aantoonbaar?
Wat zegt de wet over cafeïne?
Hoeveel mensen gebruiken cafeine?
Overige info cafeïne

Wat is een ‘verantwoorde’ hoeveelheid cafeïne?

Voor alle drugs geldt dat een veilige dosering niet bestaat. Als je geen risico’s wilt lopen, gebruik dan niet. Een verantwoorde hoeveelheid heeft niet alleen te maken met de dosering (meer info over de Zinbergtheorie). Gemiddeld krijgen volwassen personen zo’n 600 mg cafeïne per dag binnen. Dit levert in het algemeen geen gezondheidsrisico’s op (uitgaande van gezonde personen zonder lichamelijke en psychische aandoeningen). De hoeveelheid cafeïne in producten verschilt. Hieronder staat een beknopt overzicht van de hoeveelheid cafeïne in mg per portie en in mg per 100 mg/ml product.

Soort
product
Grootte
portie
mg in
portie
mg per 100
mg/ml
Filterkoffie Kopje 125 ml

85

70

Instant koffie Kopje 125 ml

60

50

Espresso Kopje 50 ml

65

130

Decafé Kopje 125 ml

3

2,5

Zwarte thee Kopje 125 ml

40

30

Groene thee Kopje 125 ml

20

51

Cola Glas 180 ml

18

10

IJsthee Glas 180 ml

16

9

Chocolademelk Beker 180 ml

4

2

Pure chocolade 30 gram

14

40

Melkchocolade 30 gram

6

20

Energydrinks Blikje 250 ml

80

30

Energyshot Blikje 60 ml

80

135

(Bron: Voedingscentrum | mg =  milligram | ml = milliliter)

Energydrinks, zoals ‘Red Bull’, ‘Bullit’ en ‘Monster’ zijn zoete frisdranken waarin ook cafeïne, taurine en glucurono-lacton zit. Drinken hiervan zorgt voor een oppeppend effect.  In een blikje ‘Red Bull’ van 250 ml zit 80 mg cafeïne. In een blikje cola van 330 ml zit ongeveer 33 mg cafeïne. Daarnaast zijn er ook zogenaamde Energyshots. Dit zijn drankjes met een hoge dosering cafeïne. In een blikje ‘Spike Shooter’ van 250 ml zit maar liefst 300 mg en in een flesje ‘Powershot’ van 30 ml zit 100 mg cafeïne.

Wat zijn de effecten van cafeïne?

Cafeine kent verschillende effecten, zowel gewenste als ongewenste. Gewenste effecten kunnen op den duur zorgen voor ongewenste effecten (meer info over (on)gewenste effecten van cafeïne).

Wat zijn de risico’s van cafeïne?

Cafeine wordt om verschillende redenen gebruikt. Dit kan voor risico’s zorgen op zowel lichamelijk als psychisch (meer info over (on)gewenste effecten van cafeïne). Wil je geen risico lopen gebruik dan niet of kijk bij de tips.

Hoe kun je de risico’s van cafeïne zoveel mogelijk beperken?

Gebruik van drugs gaat altijd gepaard met risico’s. Als je toch wilt gebruiken, probeer de risico’s dan zoveel mogelijk te beperken. De onderstaande tips hebben betrekking op drugsgebruik in het algemeen.

 • Gebruik alleen als je geestelijk gezond bent en lekker in je vel zit. Als je gebruikt om gevoelens van stress, angst, paniek, somberheid en dergelijke niet te willen voelen, loop je extra risico op het ontwikkelen van een verslaving.
 • Als je ziek bent, een lichamelijke aandoening hebt of ongezond leeft, loop je meer risico op gezondheidsproblemen. Kijk ook eens bij effecten.
 • Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de (on)gewenste effecten en de risico’s op de lange termijn. Gebruik hiervoor objectieve informatie van websites zoals deze. Bedenk dat de ervaringen die anderen hebben niets zeggen over de effecten die jij gaat ervaren.
 • Gebruik je medicijnen? Laat je dan goed informeren door je behandelend arts of apotheker. Gecombineerd gebruik van drugs en medicijnen kan zorgen voor ongewenste effecten.
 • Gecombineerd gebruik van verschillende drugs kan leiden tot ongewenste effecten en extra risico’s.
 • Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Gebruik dan niet.
 • Gebruik niet als je nog gaat deelnemen aan het verkeer!
 • Gebruik niet tijdens je opleiding, je werk of in een andere situatie waarbij het onverstandig is om onder invloed te zijn.
 • Je grenzen vervagen als je onder invloed bent. Gebruik een condoom en vrij veilig!

Tips rondom en tijdens gebruik cafeïne

 • Probeer je te houden aan de algemene richtlijnen voor wat de hoeveelheid/ dosering betreft. Let wel: de effecten en de risico’s hebben niet alleen te maken met de dosering (meer info over de Zinbergtheorie)!
 • Cafeïne heeft een stimulerend effect. Stimulerende middelen zorgen voor een snellere hartslag en een stijging van de bloeddruk. Heb je al problemen hebt met je hart- en vatenstelsel? Dan kan het (veelvuldig) gebruik van cafeïne zorgen voor hartritmestoornissen, hartkloppingen en een onrustig gevoel.
 • Last van je darmen? Cafeïne heeft hier een negatief effect op.
 • Problemen met in slaap vallen? Neem dan geen cafeïne voordat je naar bed gaat.
 • Last van angst- en paniekklachten? Deze klachten kunnen toenemen bij een dosis boven de 400 mg.
 • Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Gebruik dan niet meer dan 200 mg cafeïne per dag.
 • Combineer cafeïne niet met andere stimulerende drugs zoals cocaïne, amfetamine of XTC.
 • Er zijn ook producten zonder of met een lagere dosering cafeïne verkrijgbaar (bijvoorbeeld koffie en cola zonder cafeïne).

Hoe lang blijft cafeïne aantoonbaar?

Hoe lang een stof aantoonbaar is hangt af van hoe vaak, hoe lang en hoeveel je gebruikt. De afbraak varieert per persoon. Stoffen zijn langer aantoonbaar in urine en minder lang in bloed. De halfwaardetijd (de tijd dat de helft van de stof uit je lichaam is) van cafeïne is maximaal zo’n 24 uur. Er wordt echter niet gecontroleerd op de aanwezigheid van cafeïne in je bloed of urine.

Wanneer ben je verslaafd aan cafeïne?

Je bent niet van de ene op de andere dag verslaafd. Daar gaat een heel proces aan vooraf (meer info over het verslavingsproces).
Bij cafeïnegebruik kan in enkele gevallen tolerantie optreden. Denk bijvoorbeeld aan personen die nog een extra kopje koffie nemen om wakker te worden of te blijven. In lichte mate is sprake van geestelijke afhankelijkheid, in de zin van verlangen naar koffie of chocolade. Het is echter niet te vergelijken met een geestelijke verslaving bij andere drugs waarbij je de drang om te nemen niet (meer) kunt weerstaan. Als je bijvoorbeeld veel koffie drinkt en je mindert of stopt, dan kunnen ontwenningsverschijnselen optreden als snel geprikkeld zijn, vermoeidheidsklachten en hoofdpijn.

Wat zegt de wet over cafeïne?

Cafeïne valt onder de Voedsel- en Warenautoriteit. In een liter frisdrank mag niet meer dan 350 mg cafeïne zitten. In de Warenwetbesluit Etikettering staat beschreven wat er op etiketten van levensmiddelen vermeld dient te worden. Het Voedingscentrum meldt dat:

 • op flessen met meer dan 150 mg cafeïne per liter moet op het etiket het cafeïnegehalte in mg/100 ml staan vermeld
 • op flessen met meer dan 150 mg cafeïne per liter moeten de meldingen ‘Hoog cafeïnegehalte’ en ‘Niet aanbevolen voor kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven’ staan vermeld
 • op het etiket van andere producten waaraan cafeïne is toegevoegd, moet het cafeïnegehalte in mg/100ml vermeld staan en de melding ‘Bevat cafeïne. Niet aanbevolen voor kinderen en zwangere vrouwen’
 • voor voedingssupplementen wordt het cafeïnegehalte uitgedrukt per dagelijkse aanbevolen portie.

Hoeveel mensen gebruiken cafeïne?

Er is geen specifieke informatie over trends en cijfers cafeïnegebruik beschikbaar.

Overige info cafeïne

Algemene info wet en cijfers