CAFEÏNE


‘Zonder een goede kop koffie kan ik mijn dag niet beginnen!’ Veel mensen zweren er bij een lekker ‘Haags bakkie’ in de  ochtend. Anderen drinken uit gewoonte de hele dag door koffie. Cafeïne wordt doorgaans niet als drugs gezien. Terecht of niet? Lees hier alles over de effecten van cafeïne.

Wat is cafeïne?
Wat is de werkzame stof van cafeïne?
Wat zijn andere namen voor cafeïne?
Hoe gebruik je cafeïne?

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een stof die in veel natuurlijke producten aanwezig is. Bij cafeïne wordt meestal gelijk gedacht aan koffie(bonen). Het zit echter ook in thee(bladeren), maar dan wordt het doorgaans theïne genoemd. Verder zit cafeïne in guarana, cacao en in kolanoten. Koffie wordt gemaakt van koffiebonen (van de koffieplant, Coffea Arabica) en is bruin van kleur. De stof cafeïne is ontstaat door raffinage (scheiden en zuiveren van stoffen). Het is een fijn wit poeder met een bittere smaak. Cafeïne zit dus van nature in verschillende producten of wordt aan producten toegevoegd. Koffie en thee zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en smaken, chocolade(melk), coca cola, smartproducten en energydrinks waaraan cafeïne, guarana en/of taurine is toegevoegd. Cafeïne komt ook voor in pijnstillers, in drugs als amfetamine, XTC en cocaïne en in vetverbranders (‘stackers’).

Wat is de werkzame stof van cafeïne?

Cafeïne.

Wat zijn andere namen voor cafeïne?

Cafeïne wordt ook wel coffeïne genoemd. Andere namen voor koffie zijn: bakkie, bakkie troost en bakkie leut.

Hoe gebruik je cafeïne?

Cafeïne zit verwerkt in diverse producten die kunnen worden gedronken of gegeten. Als cafeïne is verwerkt in bijvoorbeeld pijnstillers of drugs als amfetamine, XTC of cocaïne, dan wordt het geslikt of gesnoven.


Heb je een vraag of wil je meer weten? Vul dan onderstaand formulier in.

Anti-spam, los de som op: