COCAÏNE


LET OP: vervuilde drugs in omloop!

DIMS, 12 januari 2018 – De afgelopen week zijn er bij het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) drugspoeders ingeleverd, waarin het zeer gevaarlijke atropine is aangetroffen. De ketamine- en cocaïnepoeders zijn bij verschillende testlocaties in Noord-Brabant aangeleverd. Daarnaast zijn er begin dit jaar bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) meldingen geweest van gezondheidsincidenten in Noord-Brabant en Rotterdam-Rijnmond waarbij er vermoedelijk sprake was van blootstelling aan atropine.

Bij een overdosering atropine worden de volgende symptomen waargenomen: rusteloosheid, verwijde pupillen, warme en droge huid, droge mond, wazig zien, koorts, paniek, slechte coördinatie, hartkloppingen, verwardheid, hallucinaties, gedaald bewustzijn (tot bewusteloosheid) en epileptische verschijnselen. De ademhalings- en hartritmestoornissen kunnen in het ergste geval leiden tot de dood. De instellingen voor verslavingszorg Novadic-Kentron en Antes waarschuwen de komende weken gebruikers actief voor deze levensgevaarlijke situatie, onder meer via flyers in het uitgaansleven en via sociale media. Landelijk zijn instellingen voor verslavingszorg en medische diensten op de hoogte gebracht en is men in verhoogde staat van alertheid.

De meldingen beperken zich momenteel tot Noord-Brabant en Rotterdam-Rijnmond. Toch kunnen met atropine vervuilde drugs overal in Nederland opduiken en kunnen mensen onwel worden na gebruik ervan. Laat daarom altijd je drugs testen. Zie www.drugs-test.nl voor adressen. Gebruik van drugs is nooit zonder risico. Wil je geen risico lopen, gebruik dan niet.

Meer informatie: www.DrugsRedAlert.nl + video over RedAlert
Voor advies in geval er vermoeden is van blootstelling aan atropine bij personen: 030-274 8888, www.vergiftigingen.info.

We kennen het witte poeder uit films als ‘Scarface’ en de ‘Wolf of Wallstreet’.
In de Zuid-Amerikaanse bergen groeit de cocaplant waar volgens een ingewikkeld chemisch proces cocaïne van gemaakt wordt.
Lees hier over oorsprong en werking van dit witte poeder.

Wat is cocaïne?
Wat is de werkzame stof van cocaïne?
Wat zijn andere namen voor cocaïne?
Hoe gebruik je cocaïne?

Wat is cocaïne?

Cocaïne wordt gemaakt van de bladeren van de cocaplant (Erythroxylon Coca) die in Zuid-Amerika groeit. De bladeren van deze plant bevatten cocaïne. De bladeren worden bewerkt tot een soort cocapasta. Na verdere bewerking krijg je cocaïne. Cocaïne ziet er uit als een wit kristalachtig poeder. Cocaïne zit meestal verpakt in envelopjes, ook wel ‘snowseal’ of ‘ponypack’.
Crack/ basecoke ontstaat door maagzout (natriumcarbonaat) of ammonia toe te voegen aan cocaïnehydrochloride (snuifcoke) en vervolgens te koken tot een base. Crack ziet er uit als harde witgele of bruingele brokken.

Wat is de werkzame stof van cocaïne?

De werkzame stof is cocaïnehydrochloride (snuifcoke) of de rookbare variant cocaïnebase.

Wat zijn andere namen voor cocaïne?

Voor cocaïne: coke, sos, sosa, charlie, blow, sneeuw of wit.
Voor crack/ basecoke: free base, zuivere coke, schone coke, bori, rock of ook wit.

Hoe gebruik je cocaïne?

Cocaïne kan op verschillende manieren worden gebruikt.

> Snuiven
Hierbij wordt de cocaïne in een lijntje gelegd en via de neus opgesnoven met een kokertje, buisje of rietje.

> Roken
Snuifcocaïne kan ook worden gerookt in een sigaret, (ploffie, cokejoint, cokeblow). Slechts een deel van de cocaïne wordt dan opgenomen, omdat cocaïne slecht brandt. De effecten zijn daardoor ook minder. Crack wordt gerookt met een crack-, base- of waterpijpje. Dit wordt ook wel ‘basen’ genoemd. Roken/ inhaleren vanaf folie wordt ‘chinezen’ genoemd. De rook die vrijkomt door de cocaïne te verhitten wordt geïnhaleerd; het effect is minder heftig dan bij basen.

> Spuiten/ injecteren
Hierbij wordt cocaïne opgelost in water om het vervolgens direct te injecteren in een ader.


Heb je een vraag of wil je meer weten? Vul dan onderstaand formulier in.

Anti-spam, los de som op: