Hasj en wiet

De discussie over legalisering van cannabis laait zo nu en dan hevig op. Op dit moment wordt aanschaf van maximaal 5 gram wiet voor Nederlanders boven de 18 jaar gedoogd. De ene persoon denkt vooral aan een heerlijke spacend gevoel, anderen zien vooral de nadelen omdat het zou leiden tot meer passiviteit en maatschappelijke problemen. Laten we deze plant eens verder onder de loep nemen.

ALS EEN ANDER GEBRUIKT

hasj-FAQ-accordeon

Wat is een ‘verantwoorde’ hoeveelheid hasj en wiet?

Voor alle drugs geldt dat een veilige dosering niet bestaat. Als je geen risico’s wilt lopen, gebruik dan niet. Een verantwoorde hoeveelheid heeft niet alleen te maken met de dosering (meer info over de Zinbergtheorie). Aangezien er verschillende soorten hasj en wiet zijn met verschillende hoeveelheden werkzame stoffen, is het moeilijk om een verantwoorde dosering aan te geven.

Wat zijn de effecten van hasj en wiet?

Hasj en wiet kent verschillende effecten, zowel gewenste als ongewenste. Gewenste effecten kunnen op den duur zorgen voor ongewenste effecten (meer info over (on)gewenste effecten van hasj en wiet).

Wat zijn de risico’s van hasj en wiet?

Hasj en wiet wordt om verschillende redenen gebruikt. Dit kan zorgen voor zowel lichamelijke als psychische risico's (meer info over (on)gewenste effecten van hasj en wiet). Lees hieronder hoe je de risico's zoveel mogelijk kunt beperken. Wil je geen risico lopen? Gebruik dan niet.

Hoe kun je de risico’s van hasj en wiet zoveel mogelijk beperken?

Gebruik van drugs gaat altijd gepaard met risico’s. Als je toch wilt gebruiken, probeer de risico’s dan zoveel mogelijk te beperken. De onderstaande tips hebben betrekking op drugsgebruik in het algemeen.

  • Gebruik alleen als je geestelijk gezond bent en lekker in je vel zit. Als je gebruikt om gevoelens van stress, angst, paniek, somberheid en dergelijke niet te willen voelen, loop je extra risico op het ontwikkelen van een verslaving.
  • Als je ziek bent, een lichamelijke aandoening hebt of ongezond leeft, loop je meer risico op gezondheidsproblemen. Kijk ook eens bij effecten.
  • Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de (on)gewenste effecten en de risico’s op de lange termijn. Gebruik hiervoor objectieve informatie van websites zoals deze. Bedenk dat de ervaringen die anderen hebben niets zeggen over de effecten die jij gaat ervaren.
  • Gebruik je medicijnen? Laat je dan goed informeren door je behandelend arts of apotheker. Gecombineerd gebruik van drugs en medicijnen kan zorgen voor ongewenste effecten.
  • Gecombineerd gebruik van verschillende drugs kan leiden tot ongewenste effecten en extra risico’s.
  • Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Gebruik dan niet.
  • Gebruik niet als je nog gaat deelnemen aan het verkeer!
  • Gebruik niet tijdens je opleiding, je werk of in een andere situatie waarbij het onverstandig is om onder invloed te zijn.
  • Je grenzen vervagen als je onder invloed bent. Gebruik een condoom en vrij veilig!


Tips rondom en tijdens gebruik hasj en wiet (cannabis)

  • Probeer je te houden aan de algemene richtlijnen voor wat de hoeveelheid/ dosering betreft. Let wel: de effecten en de risico’s hebben niet alleen te maken met de dosering (meer info over de Zinbergtheorie)!
  • Hou rekening met de tijd waarop je de eerste effecten gaat merken. Gebruik niet te snel bij als je (nog) niets merkt en gebruik niet teveel in één keer.
  • Cannabis is een middel dat vaak wordt gebruikt om problemen te vergeten of te ontvluchten. Kijk hier goed voor uit en vraag jezelf af waarom je cannabis gebruikt.
  • Gebruik geen cannabis wanneer je gevoelig bent voor psychische klachten. Depressieve gevoelens en angsten kunnen hierdoor verergeren.
  • Gebruik geen cannabis wanneer er psychosen voorkomen in je familie. De kans is aanwezig dat jij hetzelfde gen meedraagt dat ervoor kan zorgen dat je psychotisch wordt en/of schizofrenie ontwikkelt (let wel: je wordt niet schizofreen van cannabis, dat is alleen mogelijk als je daar erfelijk mee belast bent. Cannabis kan het dan triggeren).
  • Gebruik niet teveel en zeker niet te vaak. Elke dag cannabis gebruiken is niet verstandig. Je hebt vaak nergens meer zin in en je kan je niet meer goed concentreren. Je beland zo heel snel in een cirkel van steeds opnieuw gebruiken omdat je nergens zin in hebt.
  • Er zijn vele soorten hasj en wiet (cannabis). Laat je goed voorlichten over de sterkte en de effecten.
  • Combineer cannabis niet met alcohol, daar kun je flink misselijk van worden.
  • Combineer cannabis niet met stimulerende middelen zoals XTC, amfetamine of cocaïne. Het effect van cannabis kan sterker worden.
  • Eet bij voorkeur geen spacecake. Het duurt lang voordat je effect voelt en omdat de hoeveelheid lastig is te doseren, zijn de effecten ook nog eens onvoorspelbaar.
  • Het is onverstandig om de rook lang in je longen houden. Je wordt er niet meer stoned of high van, maar zorgt wel voor meer schade aan je longblaasjes.
  • Het mengen van cannabis met tabak zorgt voor de meeste schadelijke verbrandingsstoffen (o.a. koolmonoxide en teer). Het gebruik met een verdamper of vaporizer zorgt voor de minste schadelijke verbrandingsstoffen. Als je een pijpje gebruikt, zorg er dan voor dat het van glas of roestvrij staal is gemaakt: als houten en kunststofvarianten verhit worden, kan dit zorgen voor het vrijkomen van chemische stoffen.
  • Je kunt angstig en paranoïde worden van cannabis. Dit gaat wel over, maar het kan beangstigend zijn. Maak je je zorgen? Blijf dan niet alleen en ga samen met iemand naar de EHBO. Doe dit ook als je je zorgen maakt om iemand anders. Maak hier van tevoren duidelijke afspraken over. Zorg dat je als je angstig bent uit een drukke (met veel prikkels) omgeving wordt gehaald en dat je iets zoets eet.

Wanneer ben je verslaafd aan hasj en wiet?

Je bent niet van de ene op de andere dag verslaafd. Daar gaat een heel proces aan vooraf (meer info over het verslavingsproces).
Bij regelmatig en veelvuldig gebruik van hasj en wiet treedt tolerantie op: je hebt steeds meer nodig om bepaald effect te bereiken. Cannabis is geestelijk verslavend. Je kunt een behoorlijk verlangen hebben om te blowen. Je loopt minder risico op een lichamelijke verslaving. Voor veelvuldig gebruik met tabak geldt wel dat een nicotineverslaving kan optreden. Als je langdurig en veelvuldig hebt gebruikt en je mindert of stopt, dan kunnen ontwenningsverschijnselen optreden als hoofdpijn, trillen, zweten, gevoelens van onrust en inslaapproblemen.

Hoe lang blijft hasj en wiet aantoonbaar?

Hoe lang cannabis aantoonbaar is hangt af van hoe vaak, hoe lang en hoeveel je gebruikt. De afbraak varieert per persoon. Stoffen zijn langer aantoonbaar in urine en minder lang in bloed. Als je af toe gebruikt, dan is cannabisgebruik 1 à 3 dagen aantoonbaar. Gebruik je regelmatig of chronisch, dan kan dit 2 tot 3 weken na gebruik nog zichtbaar zijn. Dit komt doordat THC voor een deel wordt opgeslagen in lichaamsvet. Het lichaam breekt deze opgeslagen THC stukje bij beetje af. Officiële laboratoriumtesten meten niet de THC waarde maar de waarde van afbraakstoffen.

Wat zegt de wet over hasj en wiet?

Hasj en wiet staan op lijst II van de Opiumwet. Op termijn komt hasj en wiet met een THC waarde vanaf 15% mogelijk op lijst I te staan. Hasjolie staat op lijst I.

Gedoogbeleid
Het bezit van 5 gram voor eigen gebruik en het bezit van 5 hennepplanten wordt gedoogd. Dit wil overigens niet zeggen dat het legaal is. Als je wordt aangehouden door de politie, dan krijg je geen boete, maar je spullen kunnen wel in beslag worden genomen. Wanneer deze hoeveelheden worden overschreden, dan kan iemand worden vervolgd. Ben je jonger dan 18? Dan geldt het gedoogbeleid niet. Het is dan verboden om hasj en wiet in bezit te hebben of te kopen.

Coffeeshops
Eigenaren van coffeeshops mogen alleen verkopen aan ingezetenen van Nederland. De afstand tussen een coffeeshops en een school voor voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs moet minimaal 350 meter zijn. Op termijn mag mogelijk alleen nog maar hasj en wiet worden verkocht met een THC waarde lager dan 15%. Een coffeeshop wordt gedoogd mits wordt voldaan aan de onderstaande ‘AJOH-G’ voorwaarden:

  • geen Affichering, dus geen reclame maken
  • er mogen geen Harddrugs worden verkocht
  • in en om de coffeeshop mag geen Overlast plaatsvinden
  • geen toegang voor en verkoop aan Jongeren
  • geen verkoop van Grote hoeveelheden: er mag niet meer dan 5 gram per persoon per dag worden verkocht.

Verder geldt ook dat een coffeeshop niet meer dan 500 gram in bezit mag hebben.
Als een coffeeshopeigenaar zich niet houdt aan de bovenstaande afspraken, dan kan hij strafrechtelijk worden vervolgd.

Coffeeshopbeleid van het CVV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid)
Info Rijksoverheid softdrugs en gedoogbeleid

Hoeveel mensen gebruiken hasj en wiet?

Overige info hasj en wiet