Nicotine
Wat en hoe
Wat is nicotine?
Nicotine is afkomstig van de tabaksplant (Nicotiana tabacum). Tabak wordt verkregen door de bladeren van de tabaksplant te drogen. De manier van drogen geeft verschil in sterkte en smaak en bepaalt de kleur van de tabak. Na droging wordt de tabak gefermenteerd (gisting door middel van enzymen). Het drogen en fermenteren duurt ongeveer 10 weken, waarna de tabak enige jaren moet ‘rusten’. Het meeste bekende tabaksproduct is de sigaret en shag. Daarnaast bestaan er sigaren en is er ook pijp-, pruim- en snuiftabak. De kleur is lichtbruin tot donkerbruin.
E-smoker/ e-sigaret (vape) en shisha-pen
Als alternatieven zijn E-smokers en shisha-pennen verkrijgbaar. Beide producten bevatten (meestal) geen teer. E-smokers zijn elektronische sigaretten die bestaan uit een batterij en patronen die verschillende hoeveelheden nicotine bevatten al dan niet met een smaakje. Een shisha-pen is een soort verdamper die eruit ziet als een pen. Hij is er in verschillende (vruchten) smaken. De meeste pennen hebben geen nicotine, maar er zijn pennen die dit wel bevatten. De dampen worden geïnhaleerd.
Wat is de werkzame stof van nicotine?
Wat zijn andere namen voor nicotine?
Hoe gebruik je nicotine?
Effecten
Wat is de algemene werking van nicotine?
Wat zijn de gewenste effecten van nicotine?
Lichamelijk
- je raakt ontspannen, relaxt
- je hebt minder trek/ honger (kan ook negatief zijn)
Psychisch
- je wordt meer alert, helder
- je wordt opgewekt en krijgt meer energie
- je concentratie neemt toe
- je kunt er meer zelfvertrouwen door krijgen
- je kunt er opgewekt van worden
Wat zijn de ongewenste effecten van nicotine?
Lichamelijk
- je bloeddruk stijgt
- je hartslag verhoogt
- je bloedvaten vernauwen
- je kunt er hoofdpijn door krijgen
- je krijgt er een vieze adem van
- je tanden kunnen gaan verkleuren en slechter worden
- je tandvlees kan gaan ontsteken
- je hebt minder trek/ honger (kan ook positief zijn)
- je handen en voeten kunnen kouder worden
- je kunt misselijk worden
- je kunt duizelig worden
- je bloedvaten kunnen beschadigen
- je stembanden kunnen beschadigen, ook door het ‘rokershoestje’ (veroorzaakt door teer)
- je huid kan er slechter uit gaan zien
- je conditie gaat achteruit
- je kunt aderverkalking krijgen
- je kunt hart- en vaatproblemen krijgen: hartinfarct, CVA, hartfalen, aderverkalking, hersenbloeding
- je kunt problemen krijgen met je luchtwegen: hoesten, kortademigheid, slijmophoping, astma, chronische bronchitis, longemfyseem, ontstekingen, piepend adem halen, ademnood, COPD
- je kunt er verschillende vormen van kanker door krijgen: naast longkanker ook neus-, mond-, keel-, slokdarm-, strottenhoofd-, lever-, alvleesklier-, nier- en blaaskanker
Psychisch
- gevoelens van onrust als het nicotinepeil in je lichaam laag is
Wat is de werkingsduur van nicotine?
FAQ
Wat is een 'verantwoorde' hoeveelheid nicotine?
Lichte dosering: 0,4 tot 0,6 mg.
Matige dosering: 0,6 tot 1 mg.
Hoge dosering: 1 tot 4 mg.
Wat zijn de effecten van nicotine?
Wat zijn de risico’s van nicotine?
Hoe kun je risico’s van nicotine zoveel mogelijk beperken?
Gebruik van drugs gaat altijd gepaard met risico’s. Als je toch wilt gebruiken, probeer de risico’s dan zoveel mogelijk te beperken. De onderstaande tips hebben betrekking op drugsgebruik in het algemeen.
- Gebruik alleen als je geestelijk gezond bent en lekker in je vel zit. Als je gebruikt om gevoelens van stress, angst, paniek, somberheid en dergelijke niet te willen voelen, loop je extra risico op het ontwikkelen van een verslaving.
- Als je ziek bent, een lichamelijke aandoening hebt of ongezond leeft, loop je meer risico op gezondheidsproblemen. Kijk ook eens bij effecten.
- Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de (on)gewenste effecten en de risico’s op de lange termijn. Gebruik hiervoor objectieve informatie van websites zoals deze. Bedenk dat de ervaringen die anderen hebben niets zeggen over de effecten die jij gaat ervaren.
- Gebruik je medicijnen? Laat je dan goed informeren door je behandelend arts of apotheker. Gecombineerd gebruik van drugs en medicijnen kan zorgen voor ongewenste effecten.
- Gecombineerd gebruik van verschillende drugs kan leiden tot ongewenste effecten en extra risico’s.
- Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Gebruik dan niet.
- Gebruik niet als je nog gaat deelnemen aan het verkeer!
- Gebruik niet tijdens je opleiding, je werk of in een andere situatie waarbij het onverstandig is om onder invloed te zijn.
- Je grenzen vervagen als je onder invloed bent. Gebruik een condoom en vrij veilig!
Wanneer ben je verslaafd aan nicotine?
Wat zegt de wet over nicotine?
Tabak valt als product onder de Warenwet. In de Tabaks- en rookwarenwet staan regels over o.a. reclame-uitingen, verkoopbeperkingen en rookverboden. Sinds 1 januari 2014 is een nieuwe wetgeving van kracht. Deze houdt in dat er geen tabak mag worden verkocht aan jongeren onder de 18 jaar en deze jongeren mogen ook geen tabak bij zich hebben in openbare ruimtes. Overal waar tabak verkocht mag worden kan gevraagd worden naar je ID. Tot 25 jaar ben je verplicht om dit te tonen. In een sigaret zit nicotine, teer en koolmonoxide. Voor wat betreft de hoeveelheden hiervan zijn er ook regels en de hoeveelheden moeten op de verpakking worden vermeld. Per sigaret mag niet meer dan 1 mg nicotine, 10 mg teer en 10 mg koolmonoxide zitten. Verder zijn er nog wetten m.b.t. het milieu en accijnzen.