Hasj en wiet

De discussie over legalisering van cannabis laait zo nu en dan hevig op. Op dit moment wordt aanschaf van maximaal 5 gram wiet voor Nederlanders boven de 18 jaar gedoogd. De ene persoon denkt vooral aan een heerlijke spacend gevoel, anderen zien vooral de nadelen omdat het zou leiden tot meer passiviteit en maatschappelijke problemen. Laten we deze plant eens verder onder de loep nemen.

werking-hasj-wiet

Wat en hoe-hasj-en-wiet

Wat is hasj en wiet?

Hasj en wiet (cannabisproducten) zijn afkomstig van de Cannabis Sativa, de hennepplant. Door de vrouwelijke bloemtoppen van deze plant te plukken en te drogen krijg je wiet (ook wel marihuana). Wiet kan verschillende kleuren hebben: groen, bruin, grijzig of een mix hiervan. Hasj ontstaat door de hars van bloemen van de bovenste bladeren te zeven en te persen tot blokken of plakken. De kleur van hasj kan geel-lichtbruin tot zwart zijn. Hasjolie ontstaat door THC bevattende bestanddelen van de plant in alcohol te laten weken en te zeven. De vloeistof die hierdoor ontstaat bevat een zeer hoog percentage THC. Er zijn verschillende soorten hasj en wiet verkrijgbaar. De hoeveelheid THC verschilt van soort tot soort.

Wat is de werkzame stof van hasj en wiet?

Er zitten verschillende werkzame stoffen (cannabinoïden) in de cannabisplant, maar de meest voorkomende zijn THC (Tetra-Hydro-Cannabinol) en CBD (Cannabidiol).

Wat zijn andere namen voor hasj en wiet?

Er zijn verschillende namen en schrijfwijzen voor cannabisproducten. Dit hangt doorgaans samen met de gebruikswijze, het land van afkomst en de straattaal. Enkele voorbeelden: weed, skunk, ganja of grass voor wiet, hash, hasjies, stuff, Maroc of Afghaan voor hasj en voor blowen een joint, blowtje, stickie, (d)jonko of toeter.

Hoe gebruik je hasj en wiet?

Hasj en wiet kun je op verschillende manieren gebruiken.

Roken
De meest bekende vorm van gebruik is roken. Doorgaans wordt hasj en wiet vermengd met tabak tot een joint, maar je kunt het ook puur roken door gebruik te maken van een pijpje of door geen gebruik te maken van tabak. Door gebruik te maken van een waterpijp wordt de rook die geïnhaleerd wordt eerst door het water afgekoeld: de rook die je uiteindelijk binnenkrijgt is dan minder heet. Het is niet zo dat het gebruik van een waterpijp ervoor zorgt dat je geen teer binnenkrijgt; de hoeveelheid teer neemt maar een klein beetje af. Bij het gebruik van een verdamper of vaporizer wordt de cannabis niet verbrand, maar verhit. Als de temperatuur op de juiste wijze wordt afgesteld, dan krijg je geen teer en koolmonoxide binnen. Bij hasjolie wordt de olie op een vloeitje gesmeerd of vermengd met tabak.

Drinken
Je kunt het drinken in de vorm van wietthee of bhang. Bhang is een mengsel van cannabisbladeren met kruiden en specerijen waarvan thee wordt getrokken of het wordt met yoghurt vermengd (bhang lassie).

Eten
Hasj en wiet kun je verwerken in eten. Het meest bekend is de ‘spacecake’. Er zijn ook hasjbonbons.

Common - After current page

Call to action knop