Tabak

 

Als er iets is wat artsen altijd afraden is het wel roken. Recreatief gebruik blijkt voor velen moeilijk...

Nieuw! Stoppen met nicotine
Lees meer

Tabak Drugs Content

Wat en hoe-Tabak

Wat is tabak?

Tabak is afkomstig van de tabaksplant (Nicotiana tabacum). Tabak wordt verkregen door de bladeren van de tabaksplant te drogen. De manier van drogen geeft verschil in sterkte en smaak en bepaalt de kleur van de tabak. Na droging wordt de tabak gefermenteerd (gisting door middel van enzymen). Het drogen en fermenteren duurt ongeveer 10 weken, waarna de tabak enige jaren moet ‘rusten’. Het meeste bekende tabaksproduct is de sigaret en shag. Daarnaast bestaan er sigaren en is er ook pijp-, pruim- en snuiftabak. De kleur is lichtbruin tot donkerbruin.

E-smoker/ e-sigaret (vape) en shisha-pen
Als alternatieven zijn E-smokers en shisha-pennen verkrijgbaar. Beide producten bevatten (meestal) geen teer. E-smokers zijn elektronische sigaretten die bestaan uit een batterij en patronen die verschillende hoeveelheden nicotine bevatten al dan niet met een smaakje. Een shisha-pen is een soort verdamper die eruit ziet als een pen. Hij is er in verschillende (vruchten) smaken. De meeste pennen hebben geen nicotine, maar er zijn pennen die dit wel bevatten. De dampen worden geïnhaleerd.

Wat is de werkzame stof van tabak?

In tabak zitten verschillende stoffen, maar de stof die zorgt voor de gewenste effecten is nicotine. Twee andere belangrijke stoffen in tabak zijn teer en koolmonoxide.

Wat zijn andere namen voor tabak?

Peuk, shaggie, saffie, bolknak en namen die gerelateerd zijn aan het merk.

Hoe gebruik je tabak?

De meest gebruikelijke manier is roken in de vorm van een sigaret, sigaar of (water)pijp. Daarnaast kun je tabak pruimen/ kauwen, tabakspoeder snuiven en tabak in de vorm van een tablet of theezakje snussen, onder de bovenlip stoppen. Dit laatste vindt met name in Zweden plaats.

Common - After current page

Call to action knop