GHB

GHB

GHB is de afgelopen jaren populair geworden als partydrug, maar niet zonder gevolgen. Deze stroperige, zoute vloeistof geeft een alcoholachtige roes, maar is zo moeilijk te doseren dat mensen er al snel out van gaan. Hoe werkt GHB nou precies? Daar lees je hier meer over.

ALS EEN ANDER GEBRUIKT

Veelgestelde vragen-accordeon

Wat is een ‘verantwoorde’ hoeveelheid GHB?

Voor alle drugs geldt dat een veilige dosering niet bestaat. Als je geen risico’s wilt lopen, gebruik dan niet. Een verantwoorde hoeveelheid heeft niet alleen te maken met de dosering (meer info over de Zinbergtheorie). GHB is moeilijk te doseren. De afstand tussen de gewenste en ongewenste effecten is klein.  Als je regelmatig GHB gebruikt is de dosering hoger. Hoe minder je weegt, hoe sneller de (on)gewenste effecten. GHB zit doorgaans in buisjes met een volume van 5 ml. Ze zijn niet altijd tot de rand gevuld. Gebruik nooit meer dan 2,5 ml in een keer. Het gebruik van 3 ml kan al een overdosis veroorzaken. GBL is op zijn minst twee keer sterker dan GHB wat doseren nog lastiger maakt.

Wat zijn de effecten van GHB?

GHB kent verschillende effecten, zowel gewenste als ongewenste. Gewenste effecten kunnen op den duur zorgen voor ongewenste effecten (meer info over (on)gewenste effecten van GHB).

Wat zijn de risico’s van GHB?

GHB wordt om verschillende redenen gebruikt. Dit kan zorgen voor zowel lichamelijke als psychische risico's (meer info over (on)gewenste effecten van GHB). Lees hieronder hoe je de risico's zoveel mogelijk kunt beperken. Wil je geen risico lopen? Gebruik dan niet.

Hoe kun je risico’s van GHB zoveel mogelijk beperken?

Gebruik van drugs gaat altijd gepaard met risico’s. Als je toch wilt gebruiken, probeer de risico’s dan zoveel mogelijk te beperken. De onderstaande tips hebben betrekking op drugsgebruik in het algemeen.

 • Gebruik alleen als je geestelijk gezond bent en lekker in je vel zit. Als je gebruikt om gevoelens van stress, angst, paniek, somberheid en dergelijke niet te willen voelen, loop je extra risico op het ontwikkelen van een verslaving.
 • Als je ziek bent, een lichamelijke aandoening hebt of ongezond leeft, loop je meer risico op gezondheidsproblemen. Kijk ook eens bij effecten.
 • Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de (on)gewenste effecten en de risico’s op de lange termijn. Gebruik hiervoor objectieve informatie van websites zoals deze. Bedenk dat de ervaringen die anderen hebben niets zeggen over de effecten die jij gaat ervaren.
 • Gebruik je medicijnen? Laat je dan goed informeren door je behandelend arts of apotheker. Gecombineerd gebruik van drugs en medicijnen kan zorgen voor ongewenste effecten.
 • Gecombineerd gebruik van verschillende drugs kan leiden tot ongewenste effecten en extra risico’s.
 • Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Gebruik dan niet.
 • Gebruik niet als je nog gaat deelnemen aan het verkeer!
 • Gebruik niet tijdens je opleiding, je werk of in een andere situatie waarbij het onverstandig is om onder invloed te zijn.
 • Je grenzen vervagen als je onder invloed bent. Gebruik een condoom en vrij veilig!

 

Tips rondom en tijdens gebruik GHB

 • Laat je GHB van tevoren testen! Dit is betrouwbaar en anoniem.
 • Probeer je te houden aan de algemene richtlijnen voor wat de hoeveelheid/ dosering betreft. Let wel: de effecten en de risico’s hebben niet alleen te maken met de dosering (meer info over de Zinbergtheorie)!
 • Hou rekening met de tijd waarop je de eerste effecten gaat merken. Gebruik niet te snel bij als je (nog) niets merkt en gebruik niet teveel in één keer.
 • Combineer GHB niet met andere verdovende stoffen zoals alcohol of slaap- en kalmeringsmiddelen. Deze combinatie kan ervoor zorgen dat je een ademstilstand krijgt, in coma raakt en kan overlijden.
 • Het doseren van GHB luistert heel erg nauw. Koop bij de dierenwinkel of de apotheek een milliliter spuitje waar je precies mee kunt doseren.
 • Neem nooit meer bij dan de helft van je eerste dosering. Er zit namelijk nog GHB in je lichaam.
 • Vertel duidelijk van tevoren aan de mensen om je heen dat je GHB gaat gebruiken en maak duidelijke afspraken. Zorg ervoor dat er altijd iemand bij je is die je in de gaten kan houden. Als je bewusteloos bent, laat hen dan altijd 112 bellen! Laat hen niet wachten totdat je weer bijkomt. In slaap vallen is namelijk iets anders dan je bewustzijn verliezen! Onderneem zelf ook meteen actie als je ziet dat iemand bewusteloos is na het gebruik van GHB.

Wanneer ben je verslaafd aan GHB?

Je bent niet van de ene op de andere dag verslaafd. Daar gaat een heel proces aan vooraf (meer info over het verslavingsproces).
Bij regelmatig en veelvuldig gebruik van GHB treedt tolerantie op: je hebt steeds meer nodig om bepaald effect te bereiken. GHB is geestelijk verslavend. Je kunt een behoorlijk verlangen hebben om GHB te gebruiken. GHB is ook lichamelijk verslavend. Als je langdurig en veelvuldig gebruikt en je mindert of stopt, dan kunnen ontwenningsverschijnselen optreden als slapeloosheid, angst, trillen en zweten.

Hoe lang blijft GHB aantoonbaar?

Hoe lang een stof aantoonbaar is hangt af van hoe vaak, hoe lang en hoeveel je gebruikt. De afbraak varieert per persoon. Stoffen zijn langer aantoonbaar in urine en minder lang in bloed. GHB is een stof die kort aantoonbaar is omdat deze snel wordt afgebroken in je lichaam. In je bloed is het tot maximaal 8 uur aantoonbaar en in je urine 12 uur. Mocht het nodig zijn om te testen op GHB, dan is het vaak al te laat omdat het niet meer traceerbaar is.

Wat zegt de wet over GHB?

GHB valt ten eerste onder de Geneesmiddelenwet, omdat het kan worden toegediend bij bepaalde aandoeningen. Het is dan op recept verkrijgbaar en mag alleen worden toegediend onder medisch toezicht. Daarnaast staat GHB sinds mei 2012 op lijst I van de Opiumwet. Het is strafbaar om GHB te bezitten, produceren en te verkopen. De overheid treedt hard op als er sprake is van productie en handel. Als je GHB gebruikt, word je niet vervolgd. GBL is een schoonmaakmiddel, dus legaal. Het is strafbaar om GBL als drug te verkopen.

Hoeveel mensen gebruiken GHB?

Overige info GHB