GHB

GHB is de afgelopen jaren populair geworden als partydrug, maar niet zonder gevolgen. Deze stroperige, zoute vloeistof geeft een alcoholachtige roes, maar is zo moeilijk te doseren dat mensen er al snel out van gaan. Hoe werkt GHB nou precies? Daar lees je hier meer over.

Werking-GHB

Wat en hoe-GHB

Wat is GHB?

GHB is een geurloze, stroperige vloeistof met een zoute smaak. GHB bestaat ook in poedervorm. De vloeistof zit in plastic buisjes met doorgaans een inhoud van 5 milliliter (ml). GHB is van oorsprong een narcosemiddel. GBL is een variant van GHB. GHB is een combinatie van GBL en natronloog. GBL is een agressief schoonmaakmiddel en natronloog wordt als gootsteenontstopper gebruikt.

Wat is de werkzame stof van GHB?

GHB is de afkorting van gamma-hydroxy-boterzuur of gamma-hydroxy-butyraat. GBL is de afkorting van gammabutyrolactone.

Wat zijn andere namen voor GHB?

GHB wordt wel eens ten onrechte vloeibare XTC (Liquid XTC, Liquid X, Liquid E) genoemd. Ten onrechte omdat de werkzame stof van XTC MDMA is en dus niets te maken heeft met GHB. Andere namen zijn G of ‘buisje’. Vanwege een mogelijke relatie met verkrachtingszaken wordt het ook wel ‘rape-drug’ genoemd.

Hoe gebruik je GHB?

GHB wordt gedronken. Het kan puur worden gedronken, maar vanwege de zoute smaak wordt het doorgaans vermengd met frisdrank, sap of water. Mixen met alcohol is gevaarlijk (lees meer onder effecten).

Common - After current page

Call to action knop