Voor jezelf

Maak je je zorgen over je eigen gebruik of gedrag? Dan zijn er verschillende mogelijkheden voor advies en hulp. Je kunt op verschillende manieren je vraag stellen of misschien vind je het prettiger om een afspraak te maken om een keer op gesprek te komen. We helpen je graag verder op weg. Dit is allemaal kosteloos. Je hoeft niet eerst langs je huisarts en het is ook geen therapie.

Hulp voor jezelf accordeon

We helpen je alvast op weg

Als je iets wilt veranderen aan je gebruik of je gedrag, dan is het handig om voor jezelf een balans te maken. Ga voor jezelf na wat je er positief aan vindt. Wat vind je er prettig aan? Wat levert het je op? Maak ook een lijstje van de dingen die je negatief vindt en die minder prettig zijn. En stel dat je zou gaan minderen of stoppen of je gedrag veranderen: welke voordelen verwacht je dan? En kun je ook nadelen noemen?

Door voor jezelf zo'n balans op te maken krijg je een beeld waarom je eigenlijk gebruikt of waarom je gedrag is zoals het nu is. Vind je het lastig om dit zelf te doen? Neem dan contact met ons op. We willen je hier graag bij helpen.

Tips om te stoppen of te minderen

  • Maak eerst een balans op zoals hierboven staat genoemd. Probeer zoveel mogelijk te denken aan de voordelen die jezelf hebt genoemd bij minderen of stoppen.
  • Zorg ervoor dat de dingen die je met jezelf afspreekt haalbaar zijn. Van dagelijks gebruik naar niets meer gebruiken binnen een week is voor velen niet haalbaar.
  • Als het een keer tegenzit en je het verlangen om iets te gebruiken niet kunt weerstaan, schrijf dan op wat je moeilijk vond aan de situatie en bedenk wat je eventueel anders had willen of kunnen doen en wie of wat je daarbij kan helpen.
  • Bedenk ook dat verandering van gewoontes tijd nodig heeft. Een keer een misstap wil nog niet zeggen dat het niet gaat lukken.
  • Vraag steun bij anderen. Breng hen ervan op de hoogte dat je wilt minderen of stoppen. Zo loop je minder het risico dat anderen je gaan ‘pushen’ om toch iets te nemen.
  • Stel jezelf iets positiefs in het vooruitzicht, beloon jezelf. Bijvoorbeeld het geld dat je uitspaart besteden aan iets wat je leuk vindt.
  • Wil je samen met iemand van ons online en/of face-to-face aan de slag? Kijk dan eens naar MOTI-4.

Zelf online aan de slag

Vind je het lastig om zelfstandig aan de slag te gaan, maar zie je het ook niet zitten om voor ondersteuning naar een instelling te gaan? Of lukt het je overdag niet vanwege je werk of opleiding? Neem eens een kijkje bij online hulp.

Verslavingszorg

Wanneer blijkt dat je toch meer ondersteuning nodig hebt, dan kun je je aanmelden bij Brijder Jeugd (12 tot 23 jaar) of Brijder.

Woon je niet in de regio Haaglanden? Kijk dan voor een instelling bij jou in de buurt.

Landelijke organisaties