Alcohol

Er wordt vaak gesproken over 'alcohol en drugs'. Alcohol wordt hiermee tot een aparte categorie gemaakt, alsof het geen drug is. Klopt dit wel? Wat ons betreft is alcohol de meest gebruikte en geaccepteerde drug die er is. Daarom reden te meer om eens goed stil te staan bij dit door velen zo geliefde middel.

Common content - all pages

Wat en hoe-alcohol

Wat is alcohol?

Alcohol is vloeibare stof die ontstaat door de gisting van producten als vruchten en granen. Er zijn verschillende soorten alcohol: verschil in smaak, in kleur, in soort en in alcoholpercentage. Wijn wordt gemaakt van druiven, bier wordt gemaakt van gerst en tarwe en voor overige dranken wordt gebruik gemaakt van vruchten en granen (whisk(e)y, likeuren, cognac en dergelijke). Er wordt een onderscheid gemaakt tussen zwak (tot 15%) en sterk (meer dan 15%) alcoholhoudende dranken. Door distillatie (verhitten en afkoelen van alcoholische dranken met een laag alcoholpercentage) ontstaan sterk alcoholhoudende dranken, ook wel gedestilleerde dranken, waarvan het percentage kan oplopen tot 80%. Alcohol is verkrijgbaar in flessen, pakken en blikjes. Naast de ‘gewone’ alcoholsoorten zijn er ook nog speciale drankjes te koop:

  • mixdrankjes (kant-en-klaar of zelf gemixt) zijn mixen van gedistilleerde drank met frisdrank of vruchtensap. Kant-en-klare varianten hebben een alcoholpercentage tussen de 5 en 7% en worden verkocht in eenheden van 200 à 330 milliliter (ml). In de horeca en thuis kan het alcoholpercentage hoger zijn: hoe meer sterke drank, hoe meer alcohol (bijvoorbeeld ‘Bacardi Breezer’)
  • shooters zijn kleine flesjes met een inhoud van 20 ml. Het zijn likeuren met een alcoholpercentage van 20% al dan niet gemengd met stoffen als cafeïne en guarana (bijvoorbeeld ‘Flügel’)
  • alcopops zijn drankjes met een alcoholpercentage van 5% en met een inhoud van 330 ml. Door het gisten van vruchtensap ontstaat alcohol. Hieraan wordt extra alcohol en koolzuur toegevoegd (bijvoorbeeld ‘Two Dogs’).
  • boosters zijn alcoholvrije drankjes waaraan stoffen als cafeïne, guarana of taurine zijn toegevoegd (bijvoorbeeld ‘Red Bull’)
  • blasters zijn boosters waaraan alcohol is toegevoegd (bijvoorbeeld ‘Wodka Red Bull’)

Wat is de werkzame stof van alcohol?

De werkzame stof van alcohol is ethanol.

Wat zijn andere namen voor alcohol?

Namen die doorgaans gerelateerd zijn aan de soort en het merk zoals biertje, wijntje, Bordeaux, Riesling, Tia Maria, Bacardi, trapist, Flügel, maar ook booze, neut, borrel, afzakkertje, jonge klare, mixje en aperitiefje.

Hoe gebruik je alcohol?

Alcohol wordt gedronken. Het wordt ook wel gebruikt als smaakversterker bij gerechten. Door verhitting verdampt een deel van de alcohol. Daarnaast zijn er ook bonbons en chocolaatjes te koop waar alcohol in zit.

Drugs Content - Upto current page

Call to action knop