HULPVERLENING | Voor jezelf


Een keer praten
Zelf de balans opmaken
Tips om te minderen of te stoppen
Zelf online thuis aan de slag?
Toch meer nodig?
Zelfhulporganisaties
Overzicht instellingen voor verslavingszorg en –preventie per provincie

Opmerking vooraf

DrugsKompas is een Haagse website. Voor wat betreft informatie, advies en hulp wordt verwezen naar instanties in de regio Haaglanden.

Algemeen

Als je geen risico’s wilt lopen, gebruik dan niet. Wil je toch gebruiken? Weet dan wat je zelf kunt doen om de risico’s zo veel mogelijk te beperken. Ervaar je al problemen? Ga dan advies inwinnen om te voorkomen dat het erger wordt. Kijk ook eens bij de gebruikerstests.

Een keer praten

Bij Stel je vraag staan verschillende mogelijkheden genoemd waarop je je vraag kunt stellen. Wil je liever een persoonlijk gesprek? Maak dan een afspraak met een medewerker van DrugsKompas.

Zelf de balans opmaken

Als je iets wilt veranderen aan je gebruik, dan is het handig om voor jezelf een balans te maken. Ga voor jezelf na wat je positief vindt aan het gebruik. Wat vind je er prettig aan? Wat levert het je op? Maak ook een lijstje van de dingen die negatief zijn. En stel dat je zou minderen of stoppen: welke voordelen zou dit je opleveren? En kun je ook nadelen noemen als je minder gaat gebruiken of stoppen?

Tips om te minderen of te stoppen

  • Maak eerst een balans op zoals hierboven staat genoemd. Probeer zoveel mogelijk te denken aan de voordelen die jezelf hebt genoemd bij minderen of stoppen.
  • Zorg ervoor dat de dingen die je met jezelf afspreekt haalbaar zijn. Van dagelijks gebruik naar niets meer gebruiken binnen een week is voor velen niet haalbaar.
  • Als het een keer tegenzit en je het verlangen om iets te gebruiken niet kunt weerstaan, schrijf dan op wat je moeilijk vond aan de situatie en bedenk wat je eventueel anders had willen of kunnen doen en wie of wat je daarbij kan helpen.
  • Bedenk ook dat verandering van gewoontes tijd nodig heeft. Een keer een misstap wil nog niet zeggen dat het niet gaat lukken.
  • Vraag steun bij anderen. Breng hen ervan op de hoogte dat je wilt minderen of stoppen. Zo loop je minder het risico dat anderen je gaan ‘pushen’ om toch iets te nemen.
  • Stel jezelf iets positiefs in het vooruitzicht, beloon jezelf. Bijvoorbeeld het geld dat je uitspaart besteden aan iets wat je leuk vindt.

Zelf online thuis aan de slag?

Lukt het je niet om zelfstandig aan de slag te gaan, maar zie je het niet zitten om voor hulp naar een instelling te gaan? Of lukt het je overdag niet vanwege je werk of opleiding? Brijder heeft verschillende online trajecten. Je hebt hierbij een online coach en je kunt deelnemen op een tijdstip waarop het jou het best uitkomt.

Alcoholondercontrole
Cannabisondercontrole
Drugsondercontrole

Toch meer nodig?

Wanneer blijkt dat je toch meer ondersteuning nodig hebt, dan kun je je aanmelden bij Brijder Jeugd of Brijder. Er zijn verschillende vormen van verslavingszorg. Grofweg kun je deze onderverdelen in drie groepen.

> Ambulante hulpverlening
Dit houdt in dat je voor een bepaalde periode regelmatig op gesprek komt.

> Dagbehandeling (poliklinisch)
Hierbij krijg je overdag hulp in de vorm van gesprekken en activiteiten al dan niet in een groep. ’s Avonds en in het weekend ben je thuis.

> Klinische opname
Als blijkt dat het zowel voor jou als voor je omgeving onverantwoord is om thuis te blijven met je verslavingsprobleem, dan word je voor een bepaalde periode opgenomen in een kliniek. De verblijfsduur hangt af van de ernst van je verslaving.

Zelfhulporganisaties

Naast de reguliere verslavingszorg bestaat ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een zelfhulpgroep. Een zelfhulpgroep bestaat uit lotgenoten, personen met dezelfde problemen en ervaringen. Een groep wordt ook begeleid door lotgenoten en er is geen sprake van professionele begeleiding. Er zijn zelfhulpgroepen voor gebruikers, maar ook groepen voor de directe omgeving zoals ouders, partners, familieleden en vrienden.

AA (Anonieme Alcoholisten)
Cocaine Anonymus
Marijuana Anonymus
Zelfhelp
Zelfhulpverslaving

Overzicht instellingen voor verslavingspreventie- en zorg per provincie

Drenthe
Verslavingszorg Noord Nederland

Flevoland
Iriszorg
Tactus

Friesland
Verslavingszorg Noord Nederland

Gelderland
Iriszorg
Tactus

Groningen
Verslavingszorg Noord Nederland

Limburg
Mondriaan Zorggroep
Vincent van Gogh

Noord-Brabant
Novadic Kentron

Noord-Holland
Brijder
Jellinek

Overijssel
Tactus

Utrecht
Victas

Zeeland
Emergis

Zuid-Holland
Bouman GGZ
Brijder

DrugsKompas
Indigo Preventie