Heroïne

Heroïne is een van de bekendste drugs. En niet zonder reden, want het sterk verslavende heroïne heeft al menig leven in zijn greep gehouden. De groep gebruikers van heroïne is gestaag aan het dalen, en dat is maar goed ook...

Drugs Content - Upto current page

Heroine-FAQ-accordeon

Wat is een ‘verantwoorde’ hoeveelheid heroïne?

Voor alle drugs geldt dat een veilige dosering niet bestaat. Als je geen risico’s wilt lopen, gebruik dan niet.  Een verantwoorde hoeveelheid heeft niet alleen te maken met de dosering (meer info over de Zinbergtheorie). Voor heroïne geldt dat er amper sprake is van een ‘verantwoorde hoeveelheid’ omdat een verslaving snel kan optreden. Bij gebruikers die chinezen ligt de dosis tussen 15 en 25 milligram (mg). Afhankelijk van de mate van tolerantie ligt de dosis bij gebruikers die spuiten tussen de 5 en 60 mg: 5 tot 10 mg als er nog geen sprake is van tolerantie, 20 tot 60 mg als er sprake is van een hoog tolerantieniveau.

Wat zijn de effecten van heroïne?

Heroïne kent verschillende effecten, zowel gewenste als ongewenste. Gewenste effecten kunnen op den duur zorgen voor ongewenste effecten (meer info over (on)gewenste effecten van heroïne).

Wat zijn de risico’s van heroïne?

Heroïne wordt om verschillende redenen gebruikt. Dit kan zorgen voor zowel lichamelijke als psychische risico's (meer info over (on)gewenste effecten van heroïne). Lees hieronder hoe je de risico's zoveel mogelijk kunt beperken. Wil je geen risico lopen? Gebruik dan niet.

Hoe kun je de risico’s van heroïne zoveel mogelijk beperken?

Gebruik van drugs gaat altijd gepaard met risico’s. Als je toch wilt gebruiken, probeer de risico’s dan zoveel mogelijk te beperken. De onderstaande tips hebben betrekking op drugsgebruik in het algemeen.

  • Gebruik alleen als je geestelijk gezond bent en lekker in je vel zit. Als je gebruikt om gevoelens van stress, angst, paniek, somberheid en dergelijke niet te willen voelen, loop je extra risico op het ontwikkelen van een verslaving.
  • Als je ziek bent, een lichamelijke aandoening hebt of ongezond leeft, loop je meer risico op gezondheidsproblemen. Kijk ook eens bij effecten.
  • Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de (on)gewenste effecten en de risico’s op de lange termijn. Gebruik hiervoor objectieve informatie van websites zoals deze. Bedenk dat de ervaringen die anderen hebben niets zeggen over de effecten die jij gaat ervaren.
  • Gebruik je medicijnen? Laat je dan goed informeren door je behandelend arts of apotheker. Gecombineerd gebruik van drugs en medicijnen kan zorgen voor ongewenste effecten.
  • Gecombineerd gebruik van verschillende drugs kan leiden tot ongewenste effecten en extra risico’s.
  • Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Gebruik dan niet.
  • Gebruik niet als je nog gaat deelnemen aan het verkeer!
  • Gebruik niet tijdens je opleiding, je werk of in een andere situatie waarbij het onverstandig is om onder invloed te zijn.
  • Je grenzen vervagen als je onder invloed bent. Gebruik een condoom en vrij veilig!


Tips rondom en tijdens gebruik heroïne

Alle drugs hebben naast de gewenste ook ongewenste effecten. Heroïne is een middel dat al heel snel zorgt voor risico’s, zowel lichamelijk als geestelijk. Het is dan ook geen middel om recreatief te gebruiken. Als snel treedt verslaving op en het afkicken is lastig: de ontwenningsverschijnselen zijn vaak een reden om door te blijven gebruiken.
Naar de adviezen van Unity

Wanneer ben je verslaafd aan heroïne?

Je bent niet van de ene op de andere dag verslaafd. Daar gaat een heel proces aan vooraf(meer info over het verslavingsproces).
Heroïne is een middel waarbij snel geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid optreedt en er is sprake van tolerantie: je hebt steeds meer nodig om bepaald effect te bereiken. Heroïne wordt uiteindelijk niet meer gebruikt vanwege de gewenste effecten, maar voor het onderdrukken van ontwenningsverschijnselen als spierpijn in de ledematen, een loopneus, gevoelens van klamheid en transpiratie, maar ook kou en kippenvel, diarree, hoofdpijn, onrust en slaapproblemen. Ontwenningsverschijnselen treden al op als je stopt na slechts 2 à 3 weken gebruik.

Hoe lang blijft heroïne aantoonbaar?

Hoe lang een stof aantoonbaar is hangt af van hoe vaak, hoe lang en hoeveel je gebruikt. De afbraak varieert per persoon. Stoffen zijn langer aantoonbaar in urine en minder lang in bloed. Heroïne zelf is doorgaans tot zo’n 8 uur na gebruik aantoonbaar. Bij tests wordt meestal gekeken naar de afbraakstoffen van heroïne en deze zijn 3 tot 5 dagen na gebruik aantoonbaar.

Wat zegt de wet over heroïne?

Heroïne staat op lijst I van de Opiumwet. Het is strafbaar om heroïne te bezitten, produceren en te verkopen. Als je heroïne gebruikt, dan kan de politie je verplichten om het te overhandigen, samen met je gebruikersmaterialen, maar er zal doorgaans geen verdere actie worden ondernomen.

Hoeveel mensen gebruiken heroïne?

Overige info heroïne