XTC (MDMA)

 

XTC is een synthetische drug. De werkzame stof MDMA behoort tot de amfetamines, maar heeft niet dezelfde werking als amfetamine. XTC is verkrijgbaar in pillen, capsules, poedervorm en kristallen. De kleur, vorm en de afgebeelde logo’s variëren.

Common - Upto current page - No content

XTC FAQ accordeon

Wat is een ‘verantwoorde’ hoeveelheid XTC (MDMA)?

Voor alle drugs geldt dat een veilige dosering niet bestaat. Als je geen risico’s wilt lopen, gebruik dan niet. Een verantwoorde hoeveelheid heeft niet alleen te maken met de dosering. Om risico’s te beperken is een richtlijn om niet meer dan 1 à 1,5 mg MDMA per kilogram lichaamsgewicht te gebruiken.

Wat zijn de effecten van XTC (MDMA)?

XTC (MDMA) kent verschillende effecten, zowel gewenste als ongewenste. Gewenste effecten kunnen op den duur zorgen voor ongewenste effecten (meer info over (on)gewenste effecten van XTC (MDMA)).

Wat zijn de risico’s van XTC (MDMA)?

XTC (MDMA) wordt om verschillende redenen gebruikt. Dit kan voor risico’s zorgen op zowel lichamelijk als psychisch (meer info over (on)gewenste effecten van XTC (MDMA)). Lees hieronder hoe je de risico's zoveel mogelijk kunt beperken. Wil je geen risico lopen? Gebruik dan niet.

Hoe kun je de risico’s van XTC (MDMA) zoveel mogelijk beperken?

Gebruik van drugs gaat altijd gepaard met risico’s. Als je toch wilt gebruiken, probeer de risico’s dan zoveel mogelijk te beperken. De onderstaande tips hebben betrekking op drugsgebruik in het algemeen.

Tips rondom en tijdens gebruik XTC (MDMA)

 • Gebruik alleen als je geestelijk gezond bent en lekker in je vel zit. Als je gebruikt om gevoelens van stress, angst, paniek, somberheid en dergelijke niet te willen voelen, loop je extra risico op het ontwikkelen van een verslaving.
 • Als je ziek bent, een lichamelijke aandoening hebt of ongezond leeft, loop je meer risico op gezondheidsproblemen.
 • Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de (on)gewenste effecten en de risico’s op de lange termijn. Gebruik hiervoor objectieve informatie van websites zoals deze. Bedenk dat de ervaringen die anderen hebben niets zeggen over de effecten die jij gaat ervaren.
 • Gebruik je medicijnen? Laat je dan goed informeren door je behandelend arts of apotheker. Gecombineerd gebruik van drugs en medicijnen kan zorgen voor ongewenste effecten.
 • Gecombineerd gebruik van verschillende drugs kan leiden tot ongewenste effecten en extra risico’s.
 • Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Gebruik dan niet.
 • Gebruik niet als je nog gaat deelnemen aan het verkeer!
 • Gebruik niet tijdens je opleiding, je werk of in een andere situatie waarbij het onverstandig is om onder invloed te zijn.
 • Je grenzen vervagen als je onder invloed bent. Gebruik een condoom en vrij veilig!
 • Laat je XTC van tevoren testen! Dit is betrouwbaar en anoniem.
 • Probeer je te houden aan de algemene richtlijnen voor wat de hoeveelheid/ dosering betreft. Let wel: de effecten en de risico’s hebben niet alleen te maken met de dosering !
 • Doseer niet te hoog, je hebt meer effect van de XTC wanneer je niet teveel neemt. Een richtlijn is niet meer dan 1 tot 1,5 milligram per kilogram lichaamsgewicht tot je te nemen.
 • Hou rekening met de tijd waarop je de eerste effecten gaat merken. Gebruik niet te snel bij als je (nog) niets merkt en gebruik niet teveel in één keer.
 • Als je al gevoelig bent om somber, angstig en paniekerig te zijn, bedenk dan dat het gebruik van XTC deze gevoelens kan versterken.
 • Als je al klachten hebt met je hart- en bloedvatenstelsel, bedenk dan dat het gebruik van XTC zorgt voor een extra belasting: het zorgt voor een snellere hartslag en voor een stijging van je bloeddruk.
 • Neem niet te vaak XTC, want daarmee vergroot je de kans op risico’s en heb je minder effect van je XTC. Gebruik niet vaker dan één keer in de 6 à 8 weken.
 • XTC is een stimulerend middel dat je lichaamstemperatuur verhoogt. Koel af en toe af in een rustige ruimte en zet geen petje op, omdat je anders kunt oververhitten.
 • Combineer XTC niet met andere stimulerende middelen, omdat het een extra belasting is voor je hart- en bloedvatenstelsel.
 • Combineer XTC niet met verdovende middelen, omdat je vaak de verdovende werking van een andere stof zoals alcohol niet voelt.
 • Drink het liefst twee dagen van tevoren geen (of drink weinig) alcohol, omdat het gevaar op uitdroging daarmee wordt vergroot.
 • Zorg ervoor dat je een gezond lichaam hebt. Drink voldoende (geen alcohol!), eet goed en gezond voor en na het gebruik van XTC.
 • Drink niet teveel water tijdens het gebruik van XTC. Drink maximaal 2 glazen water per uur omdat je anders het risico op een watervergiftiging vergroot.
 • Ga je te hard en maak je je zorgen? Blijf dan niet alleen en ga samen met iemand naar de EHBO. Doe dit ook als je je zorgen maakt om iemand anders. Maak hier van tevoren duidelijke afspraken over.

Wanneer ben je verslaafd aan XTC (MDMA)?

Je bent niet van de ene op de andere dag verslaafd. Daar gaat een heel proces aan vooraf. (meer info over het verslavingsproces) Bij XTC treedt tolerantie op: je hebt steeds meer nodig om bepaald effect te bereiken. Dit geldt voor de stimulerende, oppeppende, opwekkende werking. Het effect van ‘lovedrug’ neemt echter af. Je gaat dit gevoel na regelmatig en langdurig gebruik voelen. Als je echter 2 à 3 maanden niet meer gebruikt, komt dit gevoel weer terug. XTC kent een geestelijke afhankelijkheid in de zin van dat je niet meer zonder kan tijdens uitgaan. Er is geen sprake van een lichamelijke verslaving en na minderen of stoppen treden geen ontwenningsverschijnselen op.

Hoe lang blijft XTC (MDMA) aantoonbaar?

Hoe lang MDMA aantoonbaar is hangt af van hoe vaak, hoe lang en hoeveel je gebruikt. De afbraak varieert per persoon. Stoffen zijn langer aantoonbaar in urine en minder lang in bloed. Na gebruik is MDMA 2 à 3 dagen (tot 72 uur) na gebruik aantoonbaar in je urine.

Wat zegt de wet over XTC (MDMA)?

XTC staat op lijst I van de Opiumwet. Het is strafbaar om XTC te bezitten, te produceren en te verkopen. Bij bezit voor eigen gebruik zal de politie in het algemeen niet optreden, maar de stof kan wel in beslag worden genomen.

Hoeveel mensen gebruiken XTC (MDMA)?

Overige info XTC (MDMA)