Amfetamine (speed)

Amfetamine (speed)

Amfetamine is samen met XTC en cocaïne een veel gebruikte partydrug. Het houdt de gebruiker uren achter elkaar wakker om te feesten, maar heeft het ook een keerzijde…?

ALS EEN ANDER GEBRUIKT

amfetamine - faq - accordeon

Wat is een ‘verantwoorde’ hoeveelheid amfetamine?

Voor alle drugs geldt dat een veilige dosering niet bestaat. Als je geen risico’s wilt lopen, gebruik dan niet. Een verantwoorde hoeveelheid heeft niet alleen te maken met de dosering (meer info over de Zinbergtheorie) .  Amfetamine is versneden met cafeïne. Het wordt in verschillende concentraties verkocht en is daarom moeilijk te doseren, maar een gebruikelijke dosis is 5-40 milligram.

Wat zijn de effecten van amfetamine?

Amfetamine kent verschillende effecten, zowel gewenste als ongewenste. Gewenste effecten kunnen op den duur zorgen voor ongewenste effecten (meer info over (on)gewenste effecten van amfetamine).

Wat zijn de risico’s van amfetamine?

Amfetamine wordt om verschillende redenen gebruikt. Dit kan zorgen voor zowel lichamelijke als psychische risico's (meer info over (on)gewenste effecten van amfetamine). Lees hieronder hoe je de risico's zoveel mogelijk kunt beperken. Wil je geen risico lopen? Gebruik dan niet.

Hoe kun je risico’s van amfetamine zoveel mogelijk beperken?

Gebruik van drugs gaat altijd gepaard met risico’s. Als je toch wilt gebruiken, probeer de risico’s dan zoveel mogelijk te beperken. De onderstaande tips hebben betrekking op drugsgebruik in het algemeen.

 • Gebruik alleen als je geestelijk gezond bent en lekker in je vel zit. Als je gebruikt om gevoelens van stress, angst, paniek, somberheid en dergelijke niet te willen voelen, loop je extra risico op het ontwikkelen van een verslaving.
 • Als je ziek bent, een lichamelijke aandoening hebt of ongezond leeft, loop je meer risico op gezondheidsproblemen. Kijk ook eens bij effecten.
 • Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de (on)gewenste effecten en de risico’s op de lange termijn. Gebruik hiervoor objectieve informatie van websites zoals deze. Bedenk dat de ervaringen die anderen hebben niets zeggen over de effecten die jij gaat ervaren.
 • Gebruik je medicijnen? Laat je dan goed informeren door je behandelend arts of apotheker. Gecombineerd gebruik van drugs en medicijnen kan zorgen voor ongewenste effecten.
 • Gecombineerd gebruik van verschillende drugs kan leiden tot ongewenste effecten en extra risico’s.
 • Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Gebruik dan niet.
 • Gebruik niet als je nog gaat deelnemen aan het verkeer!
 • Gebruik niet tijdens je opleiding, je werk of in een andere situatie waarbij het onverstandig is om onder invloed te zijn.
 • Je grenzen vervagen als je onder invloed bent. Gebruik een condoom en vrij veilig!
   

Tips rondom en tijdens gebruik amfetamine

 • Laat je amfetamine van tevoren testen! Dit is betrouwbaar en anoniem.
 • Probeer je te houden aan de algemene richtlijnen voor wat de hoeveelheid/ dosering betreft. Let wel: de effecten en de risico’s hebben niet alleen te maken met de dosering (meer info over de Zinbergtheorie)!
 • Hou rekening met de tijd waarop je de eerste effecten gaat merken. Gebruik niet te snel bij als je (nog) niets merkt en gebruik niet teveel in één keer.
 • Als je al klachten hebt met je hart- en bloedvatenstelsel, bedenk dan dat het gebruik van amfetamine zorgt voor een extra belasting: het zorgt voor een snellere hartslag en voor een stijging van je bloeddruk. Je hart en vaten krijgen het dan zwaar te verduren. Gebruik dus niet teveel en te vaak.
 • Amfetamine is een stimulerend middel dat je lichaamstemperatuur verhoogt. Koel af en toe af in een rustige ruimte en zet geen petje op, omdat je anders kunt oververhitten.
 • Combineer amfetamine niet met andere stimulerende middelen, omdat het een extra belasting is voor je hart- en bloedvatenstelsel.
 • Combineer amfetamine niet met verdovende middelen, omdat je vaak de verdovende werking van een andere stof zoals alcohol niet voelt.
 • Drink het liefst twee dagen van tevoren geen (of drink weinig) alcohol, omdat het gevaar op uitdroging daarmee wordt vergroot.
 • Zorg ervoor dat je een gezond lichaam hebt. Drink voldoende (geen alcohol!), eet goed en gezond voor en na het gebruik van amfetamine.
 • Amfetamine maakt aanspraak op je reserves. Je gebruikt in één keer heel veel energie die je aan moet vullen! Neem voldoende rust, zodat je lichaam weer kan herstellen van deze aanslag.
 • Maak je neus goed schoon met water of een zoutoplossing/ neusspray wanneer je amfetamine snuift.
 • Slik bij voorkeur de amfetamine in een bommetje in plaats van het te snuiven.
 • Gebruik alleen je eigen snuifbuisje en deel het niet met anderen, omdat je daar hepatitis van kunt krijgen.
 • Ga je te hard en maak je je zorgen? Blijf dan niet alleen en ga samen met iemand naar de EHBO. Doe dit ook als je je zorgen maakt om iemand anders. Maak hier van tevoren duidelijke afspraken over.

Wanneer ben je verslaafd aan amfetamine?

Je bent niet van de ene op de andere dag verslaafd. Daar gaat een heel proces aan vooraf (meer info over het verslavingsproces).
Bij amfetaminegebruik treedt tolerantie op: je hebt steeds meer nodig om bepaald effect te bereiken. Amfetamine is geestelijk verslavend: je wil het gebruiken vanwege de gewenste psychische effecten en de energie die het oplevert. Er treden nauwelijks ontwenningsverschijnselen op. Na gebruik treden gevoelens op van onrust, neerslachtigheid, onrust en oververmoeidheid. Bij langdurig en veelvuldig gebruik worden deze na-effecten sterken en kunnen ze een reden zijn om te gebruiken.

Hoe lang blijft amfetamine aantoonbaar?

Hoe lang een stof aantoonbaar is hangt af van hoe vaak, hoe lang en hoeveel je gebruikt. De afbraak varieert per persoon. Stoffen zijn langer aantoonbaar in urine en minder lang in bloed. Amfetamine is tot 3 dagen (72 uur) na gebruik aantoonbaar in urine. Bij langdurig en veelvuldig gebruik kan dit oplopen tot 5 dagen.

Wat zegt de wet over amfetamine?

Amfetamine staat op lijst I van de Opiumwet. Het is strafbaar om amfetamine te bezitten, produceren en te verkopen. Bij bezit voor eigen gebruik zal de politie in het algemeen niet optreden, maar de stof kan wel in beslag worden genomen.

Hoeveel mensen gebruiken amfetamine?

Overige info amfetamine