Cocaïne

Cocaïne

We kennen het witte poeder uit films als ‘Scarface’ en de ‘Wolf of Wallstreet’.
In de Zuid-Amerikaanse bergen groeit de cocaplant waar volgens een ingewikkeld chemisch proces cocaïne van gemaakt wordt.
Lees hier over oorsprong en werking van dit witte poeder.

Common - Upto current page - No content

Cocaine-FAQ-accordeon

Wat is een ‘verantwoorde’ hoeveelheid cocaïne?

Voor alle drugs geldt dat een veilige dosering niet bestaat. Als je geen risico’s wilt lopen, gebruik dan niet. Een verantwoorde hoeveelheid heeft niet alleen te maken met de dosering (meer info over de Zinbergtheorie). De hoeveelheid die recreatieve gebruikers aangeven is 0,25 à 0,5 gram op een avond. De hoeveelheid lijntjes coke die gemaakt kunnen worden van 1 gram cocaïne is verschillend: het varieert van 10 tot 20 lijntjes.

Wat zijn de effecten van cocaïne?

Cocaïne kent verschillende effecten, zowel gewenste als ongewenste. Gewenste effecten kunnen op den duur zorgen voor ongewenste effecten (meer info over (on)gewenste effecten van cocaïne).

Wat zijn de risico’s van cocaïne?

Cocaïne wordt om verschillende redenen gebruikt. Dit kan zorgen voor zowel lichamelijke als psychische risico's (meer info over (on)gewenste effecten van cocaïne). Lees hieronder hoe je de risico's zoveel mogelijk kunt beperken. Wil je geen risico lopen? Gebruik dan niet.

Hoe kun je de risico’s van cocaïnegebruik zoveel mogelijk beperken?

Gebruik van drugs gaat altijd gepaard met risico’s. Als je toch wilt gebruiken, probeer de risico’s dan zoveel mogelijk te beperken. De onderstaande tips hebben betrekking op drugsgebruik in het algemeen.

 • Gebruik alleen als je geestelijk gezond bent en lekker in je vel zit. Als je gebruikt om gevoelens van stress, angst, paniek, somberheid en dergelijke niet te willen voelen, loop je extra risico op het ontwikkelen van een verslaving.
 • Als je ziek bent, een lichamelijke aandoening hebt of ongezond leeft, loop je meer risico op gezondheidsproblemen. Kijk ook eens bij effecten.
 • Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de (on)gewenste effecten en de risico’s op de lange termijn. Gebruik hiervoor objectieve informatie van websites zoals deze. Bedenk dat de ervaringen die anderen hebben niets zeggen over de effecten die jij gaat ervaren.
 • Gebruik je medicijnen? Laat je dan goed informeren door je behandelend arts of apotheker. Gecombineerd gebruik van drugs en medicijnen kan zorgen voor ongewenste effecten.
 • Gecombineerd gebruik van verschillende drugs kan leiden tot ongewenste effecten en extra risico’s.
 • Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Gebruik dan niet.
 • Gebruik niet als je nog gaat deelnemen aan het verkeer!
 • Gebruik niet tijdens je opleiding, je werk of in een andere situatie waarbij het onverstandig is om onder invloed te zijn.
 • Je grenzen vervagen als je onder invloed bent. Gebruik een condoom en vrij veilig!

 

Tips rondom en tijdens gebruik cocaïne

 • Laat je cocaïne van tevoren testen! Dit is betrouwbaar en anoniem.
 • Probeer je te houden aan de algemene richtlijnen voor wat de hoeveelheid/ dosering betreft. Let wel: de effecten en de risico’s hebben niet alleen te maken met de dosering (meer info over de Zinbergtheorie)!
 • Hou rekening met de tijd waarop je de eerste effecten gaat merken. Gebruik niet te snel bij als je (nog) niets merkt en gebruik niet teveel in één keer. Cocaïne werkt kort. Als je uitgaat met vrienden, maak dan goede afspraken met hen en jezelf. Neem niet teveel en haal niets meer bij wanneer het op is. Het gevaar van verslaving ligt op de loer.
 • Als je al klachten hebt met je hart- en bloedvatenstelsel, bedenk dan dat het gebruik van cocaïne zorgt voor een extra belasting: het zorgt voor een snellere hartslag en voor een stijging van je bloeddruk. Je hart en vaten krijgen het zwaar te verduren. Gebruik dus niet teveel cocaïne en zeker niet te vaak.
 • Combineer cocaïne niet met andere stimulerende middelen, omdat het een extra belasting is voor je hart- en bloedvatenstelsel.
 • Combineer cocaïne niet met alcohol, omdat dit een extra belasting is voor je hart en je voelt de verdovende werking van alcohol minder.
 • Zorg ervoor dat je een gezond lichaam hebt. Drink voldoende (geen alcohol!), eet goed en gezond voor en na het gebruik van cocaïne.
 • Gebruik alleen je eigen snuifbuisje en deel het niet met anderen, omdat je daar hepatitis van kunt krijgen.
 • Neem voldoende rust na het gebruik van cocaïne, zodat je lichaam goed kan herstellen.
 • Ga je te hard en maak je je zorgen? Blijf dan niet alleen en ga samen met iemand naar de EHBO. Doe dit ook als je je zorgen maakt om iemand anders. Maak hier van tevoren duidelijke afspraken over.

Wanneer ben je verslaafd aan cocaïne?

Je bent niet van de ene op de andere dag verslaafd. Daar gaat een heel proces aan vooraf (meer info over het verslavingsproces).
Bij cocaïnegebruik treedt tolerantie op: je hebt steeds meer nodig om bepaald effect te bereiken. Cocaïne is geestelijk verslavend. Het verschil tussen het gevoel tijdens gebruik en na gebruik is groot. Vandaar dat er vaak weer wordt gebruikt om in de zelfde gemoedstoestand te blijven. Daarnaast is de kans op geestelijk afhankelijk zijn groter bij roken of spuiten, dan bij snuiven. Je loopt nauwelijks risico op een lichamelijke verslaving. Als je langdurig en veelvuldig hebt gebruikt en je mindert of stopt, dan kunnen ontwenningsverschijnselen optreden als somberheid, oververmoeidheid, verstoorde slaap en honger.

Hoe lang blijft cocaïne aantoonbaar?

Hoe lang cocaïne aantoonbaar is hangt af van hoe vaak, hoe lang en hoeveel je gebruikt. De afbraak varieert per persoon.  Stoffen zijn langer aantoonbaar in urine en minder lang in bloed. Als je af toe gebruikt, dan is cocaïnegebruik tot zo’n 72 uur (3 dagen) na gebruik aantoonbaar in je urine. Gebruik je regelmatig, dan kan dit na 8 dagen nog aantoonbaar zijn.

Wat zegt de wet over cocaïne?

Cocaïne staat op lijst I van de Opiumwet. Het is strafbaar om cocaïne te bezitten, produceren en te verkopen. Het bezit 0,5 gram wordt door de politie gezien als bezit voor eigen gebruik. De politie kan de stof dan in beslag nemen, maar zal verder geen actie ondernemen.

Hoeveel mensen gebruiken cocaïne?

Overige info cocaïne