Lachgas

Heb je wel eens mensen in een ballon zien in- en uitademen? Grote kans dat er lachgas in deze ballonnen zit. Bij de tandarts of in het ziekenhuis wordt lachgas (N2O) ook wel als verdovend middel gebruikt. Alleen de manier van gebruik is daar wel iets anders dan wanneer het als drugs wordt gebruikt. Je krijgt er overigens ook géén hoge stem van (dit is namelijk helium).

Common - Upto current page - No content

lachgas-FAQ-accordeon

Wat is een ‘verantwoorde’ hoeveelheid lachgas?

Voor alle drugs geldt dat een veilige dosering niet bestaat. Als je geen risico’s wilt lopen, gebruik dan niet.  Een verantwoorde hoeveelheid heeft niet alleen te maken met de dosering (meer info over de Zinbergtheorie). In gaspatronen van dezelfde soort zit altijd dezelfde hoeveelheid lachgas. Doorgaans wordt een patroon in zijn geheel in een ballon gedaan.

Wat zijn de effecten van lachgas?

Lachgas kent verschillende effecten, zowel gewenste als ongewenste. Gewenste effecten kunnen op den duur zorgen voor ongewenste effecten (meer info over (on)gewenste effecten van lachgas).

Wat zijn de risico’s van lachgas?

Lachgas wordt om verschillende redenen gebruikt. Dit kan zorgen voor zowel lichamelijke als psychische risico's (meer info over (on)gewenste effecten van lachgas). Lees hieronder hoe je de risico's zoveel mogelijk kunt beperken. Wil je geen risico lopen? Gebruik dan niet.

Hoe kun je de risico’s van lachgas zoveel mogelijk beperken?

Gebruik van drugs gaat altijd gepaard met risico’s. Als je toch wilt gebruiken, probeer de risico’s dan zoveel mogelijk te beperken. De onderstaande tips hebben betrekking op drugsgebruik in het algemeen.

  • Gebruik alleen als je geestelijk gezond bent en lekker in je vel zit. Als je gebruikt om gevoelens van stress, angst, paniek, somberheid en dergelijke niet te willen voelen, loop je extra risico op het ontwikkelen van een verslaving.
  • Als je ziek bent, een lichamelijke aandoening hebt of ongezond leeft, loop je meer risico op gezondheidsproblemen. Kijk ook eens bij effecten.
  • Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de (on)gewenste effecten en de risico’s op de lange termijn. Gebruik hiervoor objectieve informatie van websites zoals deze. Bedenk dat de ervaringen die anderen hebben niets zeggen over de effecten die jij gaat ervaren.
  • Gebruik je medicijnen? Laat je dan goed informeren door je behandelend arts of apotheker. Gecombineerd gebruik van drugs en medicijnen kan zorgen voor ongewenste effecten.
  • Gecombineerd gebruik van verschillende drugs kan leiden tot ongewenste effecten en extra risico’s.
  • Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Gebruik dan niet.
  • Gebruik niet als je nog gaat deelnemen aan het verkeer!
  • Gebruik niet tijdens je opleiding, je werk of in een andere situatie waarbij het onverstandig is om onder invloed te zijn.
  • Je grenzen vervagen als je onder invloed bent. Gebruik een condoom en vrij veilig!

 

Tips rondom en tijdens gebruik lachgas

  • Als je gebruikt, ga dan zitten of liggen.
  • Inhaleer nooit rechtstreeks vanuit het patroon omdat je lippen, mond, stembanden en longen kunnen bevriezen.
  • Het lichte tripeffect van lachgas kan voor hallucinaties zorgen. Dit kan beangstigend zijn. Hou hier rekening mee als je al aanleg hebt om snel angstig te zijn of in paniek te raken.
  • Combineer lachgas niet met alcohol: het verdovende effect van lachgas wordt hierdoor versterkt.
  • Gebruik niet als je zwanger bent! Het zuurstoftekort in je lichaam kan een spontane abortus of ernstige geboorteafwijkingen opleveren.
  • Heb je gebruikt en maak je je zorgen? Blijf dan niet alleen en ga samen met iemand naar de EHBO. Doe dit ook als je je zorgen maakt om iemand anders. Maak hier van tevoren duidelijke afspraken over.

Hoe lang blijft lachgas aantoonbaar?

Hoe lang een stof aantoonbaar is hangt af van hoe vaak, hoe lang en hoeveel je gebruikt. De afbraak varieert per persoon. Stoffen zijn langer aantoonbaar in urine en minder lang in bloed. Er zijn (nog) geen laboratoriumtesten die het gebruik van lachgas kunnen aantonen. Het is een stof die snel door het lichaam wordt afgebroken.

Wanneer ben je verslaafd aan lachgas?

Je bent niet van de ene op de andere dag verslaafd. Daar gaat een heel proces aan vooraf (meer info over het verslavingsproces). Lachgas kent geen tolerantie. In enkele gevallen kan sprake zijn van een geestelijke verslaving. Lichamelijke verslaving komt voor, maar dan met name in de beroepsgroepen waarbij het middel makkelijk voor handen is.

Wat zegt de wet over lachgas?

Lachgas valt sinds juli 2016 niet meer onder de Geneesmiddelenwet, maar onder de Warenwet. Verkoop, handel, bezit en gebruik van lachgas is op dit moment niet strafbaar. De verkoper moet zich dan houden aan de verplichtingen van de Warenwet en hij is verantwoordelijke voor de veiligheid van het product.

Hoeveel mensen gebruiken lachgas?

Overige info lachgas