LSD

Druppeltje + zegeltje = tot 10 uur lang trippen.
LSD geeft sterke visuele hallucinaties, diepe gedachten, verandering van tijdsperceptie en een verandering in je zintuigen  bijvoorbeeld kleuren horen of geluiden zien. Voor sommigen een bijzondere ervaring, voor anderen een nachtmerrie.

Common - Upto current page - No content

LSD-FAQ-Accordeon

Wat is een ‘verantwoorde’ hoeveelheid LSD?

Voor alle drugs geldt dat een veilige dosering niet bestaat. Als je geen risico’s wilt lopen, gebruik dan niet.  Een verantwoorde hoeveelheid heeft niet alleen te maken met de dosering (meer info over de Zinbergtheorie).
De hoeveelheid werkzame stof van LSD wordt weergegeven in microgram. Als je 1 gram bestaat uit 1 miljoen microgram. Effecten zijn al bij 20 microgram voelbaar. Er is dan nog niet sprake van tripervaringen. Een gemiddelde papertrip bevat 50 à 150 microgram (de hoeveelheid voor een ‘normale’ trip), een microdot 100 à 250 microgram.

Wat zijn de effecten van LSD?

LSD kent verschillende effecten, zowel gewenste als ongewenste. Gewenste effecten kunnen op den duur zorgen voor ongewenste effecten (meer info over (on)gewenste effecten van LSD).

Wat zijn de risico’s van LSD?

LSD wordt om verschillende redenen gebruikt. Dit kan zorgen voor zowel lichamelijke als psychische risico's (meer info over (on)gewenste effecten van LSD). Lees hieronder hoe je de risico's zoveel mogelijk kunt beperken. Wil je geen risico lopen? Gebruik dan niet.

Hoe kun je de risico’s van LSD zoveel mogelijk beperken?

Gebruik van drugs gaat altijd gepaard met risico’s. Als je toch wilt gebruiken, probeer de risico’s dan zoveel mogelijk te beperken. De onderstaande tips hebben betrekking op drugsgebruik in het algemeen.

 • Gebruik alleen als je geestelijk gezond bent en lekker in je vel zit. Als je gebruikt om gevoelens van stress, angst, paniek, somberheid en dergelijke niet te willen voelen, loop je extra risico op het ontwikkelen van een verslaving.
 • Als je ziek bent, een lichamelijke aandoening hebt of ongezond leeft, loop je meer risico op gezondheidsproblemen. Kijk ook eens bij effecten.
 • Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de (on)gewenste effecten en de risico’s op de lange termijn. Gebruik hiervoor objectieve informatie van websites zoals deze. Bedenk dat de ervaringen die anderen hebben niets zeggen over de effecten die jij gaat ervaren.
 • Gebruik je medicijnen? Laat je dan goed informeren door je behandelend arts of apotheker. Gecombineerd gebruik van drugs en medicijnen kan zorgen voor ongewenste effecten.
 • Gecombineerd gebruik van verschillende drugs kan leiden tot ongewenste effecten en extra risico’s.
 • Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Gebruik dan niet.
 • Gebruik niet als je nog gaat deelnemen aan het verkeer!
 • Gebruik niet tijdens je opleiding, je werk of in een andere situatie waarbij het onverstandig is om onder invloed te zijn.
 • Je grenzen vervagen als je onder invloed bent. Gebruik een condoom en vrij veilig!

 

Tips rondom en tijdens gebruik LSD

 • Laat je LSD van tevoren testen! Dit is betrouwbaar en anoniem.
 • Probeer je te houden aan de algemene richtlijnen voor wat de hoeveelheid/ dosering betreft. Let wel: de effecten en de risico’s hebben niet alleen te maken met de dosering (meer info over de Zinbergtheorie)!
 • Hou rekening met de tijd waarop je de eerste effecten gaat merken. Gebruik niet te snel bij als je (nog) niets merkt en gebruik niet teveel in één keer.
 • LSD heeft een hallucinerend effect. Als je al aanleg hebt om paniekerig en angstig te zijn, kan het gebruik van LSD een aanval aanwakkeren.
 • Als je een aanleg hebt om somber te zijn, kan LSD een dip veroorzaken.
 • De tripeffecten kunnen beangstigend zijn. Vertel duidelijk van tevoren aan de mensen om je heen dat je LSD gaat gebruiken en maak duidelijke afspraken. Zorg ervoor dat er altijd iemand bij je is die je gerust kan stellen en die eventueel samen met je naar de EHBO kan gaan.

Wanneer ben je verslaafd aan LSD?

Je bent niet van de ene op de andere dag verslaafd. Daar gaat een heel proces aan vooraf (meer info over het verslavingsproces).
Er zijn weinig gevallen bekend waarbij sprake is van geestelijke afhankelijkheid aan LSD. Er is sprake van tolerantie, maar anders dan bij andere middelen. Je lichaam raakt gewend aan de effecten. Meer nemen levert uiteindelijk geen effect op. Na een tijd zonder gebruik van LSD zijn weer effecten merkbaar. Er is geen sprake van lichamelijke afhankelijkheid: na minderen of stoppen treden geen ontwenningsverschijnselen op.

Hoe lang blijft LSD aantoonbaar?

Hoe lang een stof aantoonbaar is hangt af van hoe vaak, hoe lang en hoeveel je gebruikt. De afbraak varieert per persoon. Stoffen zijn langer aantoonbaar in urine en minder lang in bloed. LSD is tot 48 uur na gebruik aantoonbaar in urine.

Wat zegt de wet over LSD?

LSD staat op lijst I van de Opiumwet. Het is strafbaar om het te bezitten, produceren en te verkopen. Bij bezit voor eigen gebruik zal de politie in het algemeen niet optreden, maar het kan wel in beslag worden genomen.

Hoeveel mensen gebruiken LSD?

Er staan geen specifieke cijfers over LSD-gebruik vermeld in de Nationale Drug Monitor.

Overige info LSD