Paddo's

Paddo’s en truffels zijn te koop in de smartshop, maar lees je goed in voordat je ze op eet, want de effecten kunnen heftiger zijn dan mensen van tevoren verwachten.

Common - Upto current page - No content

Paddos-FAQ-accordeon

Wat is een ‘verantwoorde’ hoeveelheid paddo’s?

Voor alle drugs geldt dat een veilige dosering niet bestaat. Als je geen risico’s wilt lopen, gebruik dan niet. Een verantwoorde hoeveelheid heeft niet alleen te maken met de dosering (meer info over de Zinbergtheorie). In eenzelfde hoeveelheid gedroogde paddo’s zit meer werkzame stof dan in verse. Hoe meer je gebruikt, hoe groter de kans op een trip. Gemiddeld genomen wordt een stevige trip ervaren bij 15 tot 30 gram verse en bij 1,5 tot 3 gram gedroogde paddo’s.

Wat zijn de effecten van paddo’s?

Paddo’s kennen verschillende effecten, zowel gewenste als ongewenste. Gewenste effecten kunnen op den duur zorgen voor ongewenste effecten (meer info over (on)gewenste effecten van paddo’s).

Wat zijn de risico’s van paddo’s?

Paddo’s worden om verschillende redenen gebruikt. Dit kan zorgen voor zowel lichamelijke als psychische risico's  (meer info over (on)gewenste effecten van paddo’s). Lees hieronder hoe je de risico's zoveel mogelijk kunt beperken. Wil je geen risico lopen? Gebruik dan niet.

Hoe kun je de risico's van paddo's zoveel mogelijk beperken?

Gebruik van drugs gaat altijd gepaard met risico’s. Als je toch wilt gebruiken, probeer de risico’s dan zoveel mogelijk te beperken. De onderstaande tips hebben betrekking op drugsgebruik in het algemeen.

 • Gebruik alleen als je geestelijk gezond bent en lekker in je vel zit. Als je gebruikt om gevoelens van stress, angst, paniek, somberheid en dergelijke niet te willen voelen, loop je extra risico op het ontwikkelen van een verslaving.
 • Als je ziek bent, een lichamelijke aandoening hebt of ongezond leeft, loop je meer risico op gezondheidsproblemen. Kijk ook eens bij effecten.
 • Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de (on)gewenste effecten en de risico’s op de lange termijn. Gebruik hiervoor objectieve informatie van websites zoals deze. Bedenk dat de ervaringen die anderen hebben niets zeggen over de effecten die jij gaat ervaren.
 • Gebruik je medicijnen? Laat je dan goed informeren door je behandelend arts of apotheker. Gecombineerd gebruik van drugs en medicijnen kan zorgen voor ongewenste effecten.
 • Gecombineerd gebruik van verschillende drugs kan leiden tot ongewenste effecten en extra risico’s.
 • Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Gebruik dan niet.
 • Gebruik niet als je nog gaat deelnemen aan het verkeer!
 • Gebruik niet tijdens je opleiding, je werk of in een andere situatie waarbij het onverstandig is om onder invloed te zijn.
 • Je grenzen vervagen als je onder invloed bent. Gebruik een condoom en vrij veilig!

 

Tips rondom en tijdens gebruik paddo’s

 • Probeer je te houden aan de algemene richtlijnen voor wat de hoeveelheid/ dosering betreft. Let wel: de effecten en de risico’s hebben niet alleen te maken met de dosering (meer info over de Zinbergtheorie)!
 • Hou rekening met de tijd waarop je de eerste effecten gaat merken. Gebruik niet te snel bij als je (nog) niets merkt en gebruik niet teveel in één keer.
 • Als je al aanleg hebt om angstig of depressief te zijn, dan kan het gebruik van paddo’s de gevoelens die hiermee gepaard gaan aanwakkeren (psychose, paniekaanval, dip).
 • Hou er rekening mee dat paddo’s het gevoel versterken dat je hebt vóórdat je gaat gebruiken.
 • De tripeffecten kunnen beangstigend zijn. Vertel duidelijk van tevoren aan de mensen om je heen dat je paddo’s gaat gebruiken en maak duidelijke afspraken. Zorg ervoor dat er altijd iemand bij je is die je gerust kan stellen en die eventueel samen met je naar de EHBO kan gaan.

Wanneer ben je verslaafd aan paddo’s?

Je bent niet van de ene op de andere dag verslaafd. Daar gaat een heel proces aan vooraf (meer info over het verslavingsproces).
Er zijn weinig gevallen bekend waarbij sprake is van geestelijke afhankelijkheid aan paddo’s. Er is sprake van tolerantie, maar anders dan bij andere middelen. Je lichaam raakt gewend aan de effecten. Meer nemen levert uiteindelijk geen effect op. Na een tijd zonder paddogebruik zijn weer effecten merkbaar. Er is geen sprake van lichamelijke afhankelijkheid: na minderen of stoppen treden geen ontwenningsverschijnselen op.

Hoe lang blijven paddo’s aantoonbaar?

Hoe lang een stof aantoonbaar is hangt af van hoe vaak, hoe lang en hoeveel je gebruikt. De afbraak varieert per persoon. Stoffen zijn langer aantoonbaar in urine en minder lang in bloed. Paddogebruik is tot maximaal 24 uur na gebruik aantoonbaar in urine; er wordt echter amper getest op paddogebruik.

Wat zegt de wet over paddo’s?

De werkzame stoffen psilocybine en psilocine staan op lijst I van de Opiumwet. Paddo’s zelf staan op lijst II. Het is strafbaar om ze te bezitten, produceren en te verkopen. Bij bezit voor eigen gebruik zal de politie in het algemeen niet optreden, maar ze kunnen wel in beslag worden genomen. Truffels zijn (nog) legaal. Dat geldt ook voor kweeksets.

Hoeveel mensen gebruiken paddo’s?

Er staan geen specifieke cijfers over paddogebruik vermeld in de Nationale Drug Monitor.

Overige info paddo’s