Qat

Bladeren kauwen. En nog een paar erbij…tot er zich een grote prop bladeren vormt in de wang. Afgelopen jaar werd er kritisch gesproken over het regelmatige gebruik onder bepaalde groepen in Den Haag. Maar wat is qat precies?

Common - Upto current page - No content

QAT-FAQ-Accordeon

Wat is een ‘verantwoorde’ hoeveelheid QAT?

Voor alle drugs geldt dat een veilige dosering niet bestaat. Als je geen risico’s wilt lopen, gebruik dan niet. Een verantwoorde hoeveelheid heeft niet alleen te maken met de dosering (meer info over de Zinbergtheorie).

Wat zijn de effecten van QAT?

Qat kent verschillende effecten, zowel gewenste als ongewenste. Gewenste effecten kunnen op den duur zorgen voor ongewenste effecten (meer info over (on)gewenste effecten van qat).

Wat zijn de risico’s van QAT?

QAT wordt om verschillende redenen gebruikt. Dit kan zorgen voor zowel lichamelijke als psychische risico's (naar meer info over (on)gewenste effecten van qat). Lees hieronder hoe je de risico's zoveel mogelijk kunt beperken. Wil je geen risico lopen? Gebruik dan niet.

Hoe kun je de risico’s van QAT zoveel mogelijk beperken?

Gebruik van drugs gaat altijd gepaard met risico’s. Als je toch wilt gebruiken, probeer de risico’s dan zoveel mogelijk te beperken. De onderstaande tips hebben betrekking op drugsgebruik in het algemeen.

  • Gebruik alleen als je geestelijk gezond bent en lekker in je vel zit. Als je gebruikt om gevoelens van stress, angst, paniek, somberheid en dergelijke niet te willen voelen, loop je extra risico op het ontwikkelen van een verslaving.
  • Als je ziek bent, een lichamelijke aandoening hebt of ongezond leeft, loop je meer risico op gezondheidsproblemen. Kijk ook eens bij effecten.
  • Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de (on)gewenste effecten en de risico’s op de lange termijn. Gebruik hiervoor objectieve informatie van websites zoals deze. Bedenk dat de ervaringen die anderen hebben niets zeggen over de effecten die jij gaat ervaren.
  • Gebruik je medicijnen? Laat je dan goed informeren door je behandelend arts of apotheker. Gecombineerd gebruik van drugs en medicijnen kan zorgen voor ongewenste effecten.
  • Gecombineerd gebruik van verschillende drugs kan leiden tot ongewenste effecten en extra risico’s.
  • Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Gebruik dan niet.
  • Gebruik niet als je nog gaat deelnemen aan het verkeer!
  • Gebruik niet tijdens je opleiding, je werk of in een andere situatie waarbij het onverstandig is om onder invloed te zijn.
  • Je grenzen vervagen als je onder invloed bent. Gebruik een condoom en vrij veilig!

Wanneer ben je verslaafd aan QAT?

Je bent niet van de ene op de andere dag verslaafd. Daar gaat een heel proces aan vooraf (meer info over het verslavingsproces).
Qat kan geestelijk verslavend zijn bij langdurig en veelvuldig gebruik: je verlangt naar het gebruik en de effecten daarvan.

Hoe lang blijft QAT aantoonbaar?

Hoe lang een stof aantoonbaar is hangt af van hoe vaak, hoe lang en hoeveel je gebruikt. De afbraak varieert per persoon. Stoffen zijn langer aantoonbaar in urine en minder lang in bloed. Na gebruik is qat nog zo’n 3 dagen (72 uur) aantoonbaar in urine.

Wat zegt de wet over QAT?

De werkzame stof cathonin staat op lijst I en cathine staat op lijst II van de Opiumwet. Sinds begin 2013 staat ook de plant op lijst II. Voorheen was de plant legaal.

Hoeveel mensen gebruiken QAT?

Er staan geen specifieke cijfers over qatgebruik vermeld in de Nationale Drug Monitor.

Overige info Qat